Nagyvilág

A fél világ nekiment Trumpnak a döntése miatt

Mint ismert, Donald Trump megtartotta kampányígéretét és csütörtökön bejelentette, kilép a párizsi klímaegyezményből. Hogy ez mit jelent, arról itt írtunk bővebben.

Csalódott az ENSZ

Orbán: Sokkhatás alatt vagyok

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint az Egyesült Államok döntése nagyfokú csalódást jelent az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére és a globális biztonság megteremtésére irányuló erőfeszítések szempontjából.

A főtitkár szóvivője, Stephane Dujarric közölte, António Guterres továbbra is biztos abban, hogy az egyesült államokbeli városok, államok és vállalatok – más országokkal karöltve – a továbbiakban is jövőképet fognak mutatni, és vezető szerepet vállalnak a széndioxid-kibocsátás csökkentésében és a lendületes gazdasági növekedés megteremtésében.

Guterres szerint alapvetően fontos, hogy az Egyesült Államok továbbra is vezető szerepet vállaljon a környezetvédelmi kérdésekben. Az ENSZ-főtitkár kész arra, hogy az amerikai kormánnyal együttműködjön a fenntartható jövő építésében.

Német-francia-olasz ellenálló tengely

A három EU-s ország közös közleményében utasította el Donald Trump elnök elképzelését a párizsi klímaegyezmény újratárgyalásáról.

A párizsi egyezmény az országaink közötti együttműködés sarokköve marad a klímaváltozás elleni hatékony és jól időzített harcban, és a 2030-as fenntartható fejlődési célok (SDG) elérésében

– áll a péntekre virradóra kiadott közleményükben.

Leszögezik, hogy visszafordíthatatlannak tartják a Párizsban 2015 decemberében tető aláhozott megállapodást, és szilárdan hisznek abban, hogy az egyezményt nem lehet újratárgyalni. Meggyőződésük szerint az egyezmény végrehajtása fontos gazdasági lehetőségeket teremt a növekedéshez mindhárom országban és globálisan is.

A három európai uniós ország megerősíti elkötelezettségét a párizsi klímaegyezmény végrehajtása iránt, és arra bátorítja partnereit, hogy fokozzák a klímaváltozás elleni harcot.

Fotó: Europress

Macron: Nincs B-bolygó

Emmanuel Macron francia elnök szerint az Egyesült Államok hátat fordított a világnak azzal, hogy egyoldalúan felmondta párizsi klímaegyezményt, de Párizs ennek ellenére nem mond le a klímaváltozás elleni harcról.

Macron úgy fogalmazott, hogy Trump hibát követett el országa és népe érdekeitől vezérelve, és hibát a bolygó jövője szempontjából. A francia elnök leszögezte, Párizs semmi szín alatt nem fog tárgyalni újra egy kevésbé ambiciózus egyezményről.

Nem lehet hibázni a klímát illetően. Nincs B-terv, mert nincs B-bolygó sem

– mondta Macron, és Franciaországba hívta dolgozni azokat az amerikai klímakutatókat, mérnököket és vállalkozókat, akik csalódottak Trump döntése miatt.

May telefonon beszélt Trumppal

A brit miniszterelnöki hivatal közölte péntekre virradóra: Trump felhívta Mayt telefonon, hogy megvitassa vele a döntését. May csalódását fejezte ki Trump döntése miatt, és aláhúzta, hogy Nagy-Britannia továbbra is elkötelezett lesz a párizsi egyezmény végrehajtása mellett.

A párizsi klímaegyezmény helyénvaló globális védelmi rendszert nyújt a jövő nemzedékeinek felvirágzásához és biztonságához, szavatolva ezzel együtt a hozzáférhető és biztonságos energiát a polgáraink és vállalataink számára

– idézte a miniszterelnöki hivatal a kormányfőt. Trump és May egyetértett abban, hogy folytatniuk kell az együttműködést az energetikai problémák széles körében.

Obama is bírált

A volt elnök közvetlenül a bejelentés után közzétett nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a Trump-kormányzat a kilépéssel elutasítja a jövőt.

Obama – aki 2015 végén Párizsban az Egyesült Államok részről aláírta az egyezményt – meggyőződését fejezte ki, hogy az amerikai államok, az amerikai városok és az amerikai vállalatok fokozni fogják erőfeszítéseiket a bolygó megvédése érdekében.

Fotó: Europress

Zuckerbergék folytatják a harcot

A Facebook atyja közösségi oldalán azt írta, a párizsi egyezménytől való visszalépés rossz a természetnek, rossz a gazdaságnak, és veszélybe sodorja gyermekeink életét.

Kijelentette, hogy a jövőben minden új adatközpontot száz százalék megújuló energiával üzemeltetnek majd.

A klímaváltozást csak globális közösségként vagyunk képesek megállítani, és addig kell cselekednünk, amíg nem lesz késő

– tette hozzá.

Pittsburgh polgármestere inkább Párizs felé fordul

Bill Peduto nyilatkozatban szögezte le, hogy a város továbbra is tiszteletben tartja a klímaegyezményt.

A kilépést bejelentő beszédében Donald Trump a pennsylvaniai Pittsburgh városát hozta fel példaként, hogy igazolja az “Amerika mindenekelőtt” jegyében megfogalmazott álláspontját. Bill Peduto, a város demokrata párti polgármestere erre reagálva közölte: inkább Párizs, mint Washington felé fordul, vagyis inkább ért egyet a párizsi klímaegyezménnyel, mint a washingtoni döntéssel.

Az Egyesült Államok Szíriához, Nicaraguához és Oroszországhoz csatlakozik döntésével, miszerint nem vesz részt a párizsi megállapodásban. Most a városokon a sor, hogy kezükbe vegyék a zöld gazdaság sorsát

– szögezte le a polgármester.

Trump elnök beszéde után több tucat amerikai város és szövetségi állam azonnal ellenvéleményét hangoztatta, és szervezkedni kezdett a klímaegyezményt tiszteletben tartók tábora is.

Pittsburgh polgármestere mellett a massachusettsi Boston, New York és a louisianai New Orleans polgármesterei tettek hitet a párizsi egyezmény mellett. Mindhárom nagyváros polgármestere demokrata párti politikus.

(kiemelt kép: Europress)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik