Nagyvilág
US President Donald Trump pauses while he announces the US will withdraw from the Paris accord in the Rose Garden of the White House June 1, 2017 in Washington, DC.
"As of today, the United States will cease all implementation of the non-binding Paris accord and the draconian financial and economic burdens the agreement imposes on our country," Trump said. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski

A fél világ nekiment Trumpnak a döntése miatt

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2017. 06. 02. 06:41

Korábban a témában:

Mint ismert, Donald Trump megtartotta kampányígéretét és csütörtökön bejelentette, kilép a párizsi klímaegyezményből. Hogy ez mit jelent, arról itt írtunk bővebben.

Csalódott az ENSZ

Orbán: Sokkhatás alatt vagyok

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint az Egyesült Államok döntése nagyfokú csalódást jelent az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére és a globális biztonság megteremtésére irányuló erőfeszítések szempontjából.

A főtitkár szóvivője, Stephane Dujarric közölte, António Guterres továbbra is biztos abban, hogy az egyesült államokbeli városok, államok és vállalatok – más országokkal karöltve – a továbbiakban is jövőképet fognak mutatni, és vezető szerepet vállalnak a széndioxid-kibocsátás csökkentésében és a lendületes gazdasági növekedés megteremtésében.

Guterres szerint alapvetően fontos, hogy az Egyesült Államok továbbra is vezető szerepet vállaljon a környezetvédelmi kérdésekben. Az ENSZ-főtitkár kész arra, hogy az amerikai kormánnyal együttműködjön a fenntartható jövő építésében.

US President Donald Trump announces his decision on the Paris Climate Accords in the Rose Garden of the White House in Washington, DC, on June 1, 2017.      / AFP PHOTO / SAUL LOEB

Német-francia-olasz ellenálló tengely

A három EU-s ország közös közleményében utasította el Donald Trump elnök elképzelését a párizsi klímaegyezmény újratárgyalásáról.

A párizsi egyezmény az országaink közötti együttműködés sarokköve marad a klímaváltozás elleni hatékony és jól időzített harcban, és a 2030-as fenntartható fejlődési célok (SDG) elérésében

– áll a péntekre virradóra kiadott közleményükben.

Leszögezik, hogy visszafordíthatatlannak tartják a Párizsban 2015 decemberében tető aláhozott megállapodást, és szilárdan hisznek abban, hogy az egyezményt nem lehet újratárgyalni. Meggyőződésük szerint az egyezmény végrehajtása fontos gazdasági lehetőségeket teremt a növekedéshez mindhárom országban és globálisan is.

A három európai uniós ország megerősíti elkötelezettségét a párizsi klímaegyezmény végrehajtása iránt, és arra bátorítja partnereit, hogy fokozzák a klímaváltozás elleni harcot.

NEW YORK, NY - JUNE 1: As directed by New York Governor Andrew Cuomo in response to President Donald Trump's decision to pull the United States out of the Paris Climate Accord, One World Trade Center is illuminated with green light, June 1, 2017 in New York City. Trump pledged on the campaign trail to withdraw from the accord, which former President Barack Obama and the leaders of 194 other countries signed in 2015. The agreement is intended to encourage the reduction of greenhouse gas emissions in an effort to limit global warming to a manageable level.  Drew Angerer/Getty Images/AFP
Fotó: Europress

Macron: Nincs B-bolygó

Emmanuel Macron francia elnök szerint az Egyesült Államok hátat fordított a világnak azzal, hogy egyoldalúan felmondta párizsi klímaegyezményt, de Párizs ennek ellenére nem mond le a klímaváltozás elleni harcról.

Macron úgy fogalmazott, hogy Trump hibát követett el országa és népe érdekeitől vezérelve, és hibát a bolygó jövője szempontjából. A francia elnök leszögezte, Párizs semmi szín alatt nem fog tárgyalni újra egy kevésbé ambiciózus egyezményről.

Nem lehet hibázni a klímát illetően. Nincs B-terv, mert nincs B-bolygó sem

– mondta Macron, és Franciaországba hívta dolgozni azokat az amerikai klímakutatókat, mérnököket és vállalkozókat, akik csalódottak Trump döntése miatt.

May telefonon beszélt Trumppal

A brit miniszterelnöki hivatal közölte péntekre virradóra: Trump felhívta Mayt telefonon, hogy megvitassa vele a döntését. May csalódását fejezte ki Trump döntése miatt, és aláhúzta, hogy Nagy-Britannia továbbra is elkötelezett lesz a párizsi egyezmény végrehajtása mellett.

A párizsi klímaegyezmény helyénvaló globális védelmi rendszert nyújt a jövő nemzedékeinek felvirágzásához és biztonságához, szavatolva ezzel együtt a hozzáférhető és biztonságos energiát a polgáraink és vállalataink számára

– idézte a miniszterelnöki hivatal a kormányfőt. Trump és May egyetértett abban, hogy folytatniuk kell az együttműködést az energetikai problémák széles körében.

Obama is bírált

A volt elnök közvetlenül a bejelentés után közzétett nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a Trump-kormányzat a kilépéssel elutasítja a jövőt.

Obama – aki 2015 végén Párizsban az Egyesült Államok részről aláírta az egyezményt – meggyőződését fejezte ki, hogy az amerikai államok, az amerikai városok és az amerikai vállalatok fokozni fogják erőfeszítéseiket a bolygó megvédése érdekében.

UNITED STATES, Washington DC: Environmental activists and supporters display placards during a demonstration outside th White House in Washington DC on June 1, 2017, to protest US President Donald Trump's decision to pull out of the 195-nation Paris climate accord deal. US President Donald Trump earlier announced America is getting out of a deal he said imposed draconian burdens that would cost the US millions of jobs and billions in cold hard cash. - Patrick Irelan
Fotó: Europress

Zuckerbergék folytatják a harcot

A Facebook atyja közösségi oldalán azt írta, a párizsi egyezménytől való visszalépés rossz a természetnek, rossz a gazdaságnak, és veszélybe sodorja gyermekeink életét.

Kijelentette, hogy a jövőben minden új adatközpontot száz százalék megújuló energiával üzemeltetnek majd.

A klímaváltozást csak globális közösségként vagyunk képesek megállítani, és addig kell cselekednünk, amíg nem lesz késő

– tette hozzá.

Pittsburgh polgármestere inkább Párizs felé fordul

Bill Peduto nyilatkozatban szögezte le, hogy a város továbbra is tiszteletben tartja a klímaegyezményt.

A kilépést bejelentő beszédében Donald Trump a pennsylvaniai Pittsburgh városát hozta fel példaként, hogy igazolja az “Amerika mindenekelőtt” jegyében megfogalmazott álláspontját. Bill Peduto, a város demokrata párti polgármestere erre reagálva közölte: inkább Párizs, mint Washington felé fordul, vagyis inkább ért egyet a párizsi klímaegyezménnyel, mint a washingtoni döntéssel.

Az Egyesült Államok Szíriához, Nicaraguához és Oroszországhoz csatlakozik döntésével, miszerint nem vesz részt a párizsi megállapodásban. Most a városokon a sor, hogy kezükbe vegyék a zöld gazdaság sorsát

– szögezte le a polgármester.

Trump elnök beszéde után több tucat amerikai város és szövetségi állam azonnal ellenvéleményét hangoztatta, és szervezkedni kezdett a klímaegyezményt tiszteletben tartók tábora is.

Pittsburgh polgármestere mellett a massachusettsi Boston, New York és a louisianai New Orleans polgármesterei tettek hitet a párizsi egyezmény mellett. Mindhárom nagyváros polgármestere demokrata párti politikus.

(kiemelt kép: Europress)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.