Gazdaság

Másfélszer annyian támogatják az azonos nemű párok gyermekvállalását, mint nyolc éve

Nyolc év alatt közel másfélszeresére nőtt azoknak a száma Magyarországon, akik kifejezetten támogatják az azonos nemű párok örökbefogadását - derül ki abból a reprezentatív közvélemény-kutatásból, amelyet május 17-e, a Homofóbia, Transzfóbia és Bifóbia Elleni Világnap alkalmából tett közzé a Háttér Társaság.

Magyarországon az elmúlt években egyre több azonos nemű pár, illetve leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI) ember vállalt gyermeket – írta a szervezet szerdai közleményében. A Háttér Társaság 2016-2017 során végzett kutatásában megkérdezett közel ezer nagykorú LMBTQI válaszadó 17 százaléka már ma is szülő vagy társszülő, sőt: a 26 évesnél idősebb válaszadóknál ez az arány 21 százalék. A válaszadók 8 százaléka a közeli jövőben szeretne gyermeket vállalni, és ennek érdekében tett is már lépéseket, további 57 százaléka pedig a távolabbi jövőben tervez gyermeket vállalni.

A közlemény szerint a gyermeket nevelő azonos nemű párok – az úgynevezett szivárványcsaládok – számának növekedése ellenére azonban a jogrendszer nem hajlandó tudomást venni ezekről a családokról: a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény, bár számos területen a házastársakkal azonos jogokat biztosít az azonos nemű bejegyzett élettársaknak, a közös gyermekvállalást, a közös örökbefogadást, a partner gyermeke örökbefogadását és a mesterséges megtermékenyítést nem teszi lehetővé.

Emlékeztetnek: a korábbi kutatások azt mutatták, hogy az azonos nemű párok gyermekvállalását a közvélemény jelentős többsége is elutasítja. Egy 2008-as kutatás szerint a magyarok csupán 17 százaléka támogatta egyértelműen az azonos nemű párok örökbefogadását, további 19 százalékának pedig nem volt egyértelmű véleménye. Egy friss, 2017 áprilisi adatfelvétel szerint ugyanakkor már

az érdemben válaszolók 24 százaléka támogató, és további 21 százalékuknak nincs kialakult véleménye.

Jó szülő, jobb szülő

A friss kutatás az azonos nemű párok gyermekvállalásával kapcsolatos további attitűdöket is feltárt: a magyarok 39 százaléka ért egyet azzal, hogy egy azonos nemű pár tagjai is lehetnek jó szülők, 45 százalékuk szerint egy gyermeknek jobb helye van egy azonos nemű párnál, mint a gyermekvédelmi rendszerben. A partner gyermekének örökbefogadását 43, a leszbikus párok mesterséges megtermékenyítésben való részvételét 39, a meleg férfiak béranya-fogadását 32 százalék támogatja. A legelfogadóbbak a fiatalok, a diplomások és a budapestiek: körükben a partner gyermekének örökbefogadását támogatók már többségben vannak, 58, 57, illetve 52 százalékos aránnyal. Akiknek van leszbikus, meleg vagy biszexuális ismerőse, azok körében a gyermekvállalás valamennyi formája esetén a támogatók vannak többségben.

Ezek az eredmények is megerősítik, hogy a magyarok nem vevők a homofób kormányzati propagandára: ha lassan is, de növekszik az LMBTQI emberek társadalmi elfogadottsága

– közölte Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője.

Az adatok arra is ráirányítják a figyelmet, hogy a láthatóságnak, a személyes kapcsolatoknak milyen óriási jelentősége van: ha többen mernék vállalni magukat és családjukat, változna a társadalom hozzáállása is.

A Homofóbia, Transzfóbia és Bifóbia Elleni Világnapot 2004 óta minden év május 17-én tartják a világ számos országában, hogy felhívják a döntéshozók, a véleményformálók, a szélesebb társadalom és a média figyelmét az LMBTQI embereket sújtó diszkriminációra és erőszakra. Az idei világnap fő témája a szivárványcsaládok egyenlősége.

Az idézett közvéleménykutatást a Háttér Társaság megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte 2017 áprilisában. Az adatfelvétel 1200 fős országos reprezentatív mintán személyes megkérdezéssel készült. A “nem tudja” választ adókat a fenti arányszámok számításakor figyelmen kívül hagyták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik