Gazdaság

A briteknél már szinte nincs, aki takarítson

Az Egyesült Királyságban 16 hónapja nem álltak ilyen kevesesen rendelkezésre üres pozíciók betöltésére, mint idén áprilisban – derült ki The Recruitment & Employment Confederation (REC) legfrissebb jelentéséből, amire a Portfolio.hu hivatkozik.

A munkanélküliség négy évtizedes mélypont közelében van, a szervezet vezetője szerint a Brexit pedig csak tovább fogja rontani az egyébként sem túl jó helyzetet.

Bár a legnagyobb hiány elsősorban mérnökökből, IT-szakemberekből és egészségügyi dolgozókból van, Kevin Green, a REC vezetője szerint összesen mintegy 60 szakmát érint az egyre súlyosabb munkaerőhiány, beleértve például a könyvelőket és a takarítónőket is.

Szerinte egy dolog biztos:

Bárki is nyerje a június 8-i választásokat, ha az újdonsült brit kormány azt akarja, hogy a brit vállalkozások a jövőben is gyarapodni tudjanak, akkor a képzések mellett biztosítani kell egy olyan bevándorlási rendszert, ami megfelelő mennyiségű munkaerővel látja el az országot.

Takarítóból Magyarországon is hiány van egyébként, és egyre kritikusabb a helyzet. Akárcsak mérnökökből, informatikusokból és egészségügyi dolgozókból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik