Gazdaság

Hatezer takarító hiányzik Magyarországról

Nagy a munkaerőhiány a szakmában, jelenleg öt-hatezer takarítót keresnek azonnali belépéssel Magyarországon – írja a Népszabadság keddi számában. Paár Zoltán, a Magyar Tisztaságtechnológiai Szövetség (Matisz) elnöke szerint “a legtöbb betöltetlen állás jelenleg a takarításban van”. A második helyen a vagyonőrök állnak.

A takarítás 2004 óta szakma Magyarországon. Több mint tízezer, az OKJ-s képzést sikeresen elvégzett takarítót tartanak nyilván. A munkaerőhiány egyik oka, hogy sokan nehezen megközelíthető kistelepülésen élnek, ahonnan drága és nehéz bejutni a városi munkahelyekre.

Tapasztalataink szerint főleg a nagyobb vállalatok csábítanak el sok takarítót, de korántsem csak a multik.

– mondta a lapnak Paár Zoltán. Szerinte jóval többet kereshetnek a gyártósoron nyolc óra alatt, mint takarítással, így aki kész és képes váltani, jelentkezik.

Mint mondta, sok képzett takarító vállal külföldön munkát. Több a pénz, nagyobb a megbecsültség – itthon épp ellenkezőleg. Leépítéskor a takarítók az első között vannak, aztán jönnek a vagyonőrök, a recepciósok és a többiek.

Bár az is tény – állítja Paár Zoltán -, hogy sok intézmény ma már épp azért nem vesz fel takarítókat, mert az intézmények tisztán tartása közfoglalkoztatottakkal olcsóbban megoldható. Az ország második legnagyobb közfoglalkoztatójának 4080 közfoglalkoztatottja közül több mint 600 dolgozik takarítóként – hívta fel a figyelmet szövetség elnöke.
.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik