Gazdaság

Gyurcsány is Európai Egyesült Államokat akar

Érdekes konferenciát tartottak Budapesten, amire EP-képviselők is eljöttek. Mindenkinek tetszik a még jobban egyesült Európa.
Korábban a témában:

A DK hisz az Európai Egyesült Államok eszméjében, több együttműködést, több és erősebb Európát akar, érjük utol Brüsszelt! – mondta Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, volt miniszterelnök egy Európa jövőjéről szóló konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón Budapesten, szombaton.

Gyurcsány szerint szükség van új Európai Alkotmányra, európai és nemzeti identitást kifejező kettős állampolgárságra, közös európai határvédelemre, kül- és védelempolitikára, társadalombiztosításra, munkajogra és benne európai bérekre. Európa nyugati fele jobban él, és ezt szeretnénk elérni. Magyarország erősebb lett az EU tagjaként – mondta a DK elnöke.

Kérdésre reagálva az MSZP miniszterelnök-jelöltjéhez, Botka Lászlóhoz fűződő viszonyáról azt mondta: a demokratikus pártok közötti véleménykülönbség eltörpül amellett a közös felelősség mellett, hogy végre leváltsák az Orbán-kormányt.

A volt miniszterelnök Viktor állítólagos zsarolhatóságáról annyit mondott: ha a jelenlegi miniszterelnök elmegy az ezzel foglalkozó parlamenti bizottsági ülésre, akkor ő is ott lesz.

A 444 újságíróját egy újbudai fideszes rendezvényen állítólag fideszesek részéről ért inzultusról Gyurcsány kijelentette: alávaló az, aki nem engedi be az újságírókat egy kampányrendezvényre.

A Fidesz elvtársa üdvözölte Gyurcsányék üzenetét

Frank Engel EP-képviselő, az Európai Néppárt – Kereszténydemokrata frakciójának tagja a sajtótájékoztatón kijelentette, a migráció nem krízis, hanem egy helyzet, amit meg kell oldani. Van elég probléma, ne akarjuk az EU-t is problémává tenni – tette hozzá.

A Fidesz európai pártcsaládjához tartozó politikus üdvözölte, hogy a DK megpróbálja keresztülvinni azt az üzenetet, hogy az EU nem Magyarország ellen van.

Hozzátette, hogy szeretné meggyőzni a fideszes európai parlamenti képviselőket, tanúsítsanak újra európai hozzáállást, és reméli, a magyarok rájönnek arra, hogy Európában nem minden rossz. Ideális esetben Magyarországot európai párti erő vezeti, legyen az a Fidesz, vagy más párt – jegyezte meg az európai politikus.

unió, brüsszel (Array)
unió, brüsszel (Array)

A Soros Györgyre vonatkozó újságírói kérdésre megjegyezte, hogy a üzletembernek felelőssége van azért, hogy a font elleni évtizedekkel ezelőtti támadás idején sok százan öngyilkosok lettek, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy például oktatási intézményeket is támogat.

Egyesült Európai Államok kell

Ulrike Lunacek, az Európai Parlament alelnöke, a zöldek európai szabadszövetsége képviselőcsoportjának tagja kiállt a szorosabb integrációt jelentő Egyesült Európai Államok mellett, és hangsúlyozta, hogy a migráció megoldásából, a menekültek befogadásából minden tagállamnak ki kell vennie a részét.

Számomra érthetetlen, hogy aki részt vett a vasfüggöny lebontásában, hogy kelthet most félelmet a menekültekkel szemben

– jegyezte meg a politikus, aki fontosnak tartotta azt is, hogy Orbán Viktor ne csináljon bűnbakot az EU-ból.

Josef Weidenholzer, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége EP-frakciójának alelnöke szóvá tette, hogy európai szintű, egységes bevándorláspolitikára van szükség, a dublini rendszer nem működik, a menekülteket el kell osztani.

Az EU jövője – perspektívák – remények – veszélyek – 60 éves a Római Szerződés című konferenciát az Új Köztársaság Alapítvány és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége EP-képviselőcsoportja szervezte.

Fidesz: Gyurcsány, migráns, rezsi, migráns, rezsi

A konferenciára gyurcsányozva-migránsozva reagált a Fidesz-frakció is egy közleménnyel. Szerintük “Gyurcsány Ferenc ma ismét egyértelművé tette, hogy Brüsszel és a baloldal Európa jövőjét migránsok betelepítésével és egy nemzetek nélküli ‘európai egyesült államokkal’ képzeli el, ahol Brüsszel diktálhatná, hogy a magyar emberek kikkel éljenek együtt, mennyi rezsit és mennyi adót fizessenek.”

A migránsozós-rezsizős őrületnek ezzel nincs vége, felvázolják Európa jövőjét, is ami csak akkor működik “ha képes megvédeni a saját állampolgárait, a biztonságát és a kultúráját. Brüsszel elhibázott bevándorláspolitikája azonban nem erősíti, hanem gyengíti és veszélybe sodorja Európát. Ezért is fontos, hogy állítsuk meg Brüsszelt, és minél többen vegyenek részt a nemzeti konzultáción” – hangzik a Párt felszólítása.

(MTI) 

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

ISTANBUL, TURKEY - SEPTEMBER 15: (TURKEY OUT) Turkish riot police stand guarded as migrants and refugees protest their wait at Istanbul's Esenler Bus Terminal for buses to the Turkish-Greece border as authorities withholds tickets to Turkish border towns on September 15, 2015 in Istanbul. Since the beginning of 2015 the number of migrants using the so-called 'Balkans route' has exploded with migrants arriving in Greece from Turkey and then travelling on through Macedonia and Serbia before entering the EU via Hungary. The number of people leaving their homes in war torn countries such as Syria, marks the largest migration of people since World War II. (Photo by Ahmet Sik/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.