Gazdaság
Image: 73058337, Számlatömb, számla kitöltése, Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Végső mentőövet kaphatnak a nemfizető katázók

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2017. 05. 04. 18:30

Korábban a témában:

A katázás a vonatkozó törvény szerint alapvetően két okból szűnhet meg: ha az adózó ezt kezdeményezi, illetve ha az adóhatóság úgy dönt, hogy nem folytatható tovább a tevékenység.

Utóbbi például akkor fordulhat elő, ha a katázónak az év utolsó napján az adóhatóság nyilvántartása szerint 100 ezer forintnál nagyobb nettó végrehajtható adótartozása van.

Az adótörvény-tervezet szerint ők kapnának még egy utolsó mentőövet.

Jelenleg az év végi 100 ezer forint feletti adótartózásnál az a szabály, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adóalanyiság (=katavállalkozás) megszűnik annak a hónapnak az utolsó napján, amelyik hónapban az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válik.

A tervezet szerint azonban még ekkor is lenne a katázóknak egy utolsó lehetőségük arra, hogy rendezzék a tartozásukat, és mégse szűnjön meg a vállalkozásuk. Ehhez legkésőbb a megszüntető határozat véglegessé válásáig meg kellene fizetniük az adótartozást. és ezt igazolni is kellene. Ha ezt megteszik, akkor a NAV visszavonná az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozatát.

A határozat egyébként a kézhezvételtől számított 15 napon belül emelkedik jogerőre, tehát a módosítás praktikusan ennyi haladékot jelenthet.

Könnyítés még, hogy a többi NAV-os kizáró oknál is a hónap utolsó napjával fog megszűnni a vállalkozás.

Aki szeretné folytatni a katázást, annak egyébként azért lehet gond, ha felfüggesztik az adóalanyiságát, mert a megszűnés évében és az azt követő 12 hónapban nem választhatja újra a rendkívül kedvező adózási formát. (Itt is volt már enyhítés egyébként, mert tavaly még 24 hónapos tilalmat írtak elő.)

Érdekességként beidézzük: pont egy éve írtunk róla, hogy sorra vágja ki a katázókat a NAV. Az akkori adatok szerint a 2013-as kezdetek óta 18 954 katásnál, vagyis a vállalkozások 12,5 százalékánál szüntette meg a NAV az adóalanyiságot. Többségüknél éppen azért, mert az év végén 100 ezer forintnál nagyobb adóhátralékuk volt.

Az adótörvény-tervezet mint írtuk, más a katázással kapcsolatos módosításokat is tartalmaz, például hogy a nappali tagozatos hallgatók nem számítanának főállású katázónak, így megfeleződhet az adóterhük. Az ehocsökkentés miatt pedig nőhet a katások biztosítási alapja jövőre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Sandor Liu Shaolin reacts in the men's 5,000m relay short track speed skating A final event during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games, at the Gangneung Ice Arena in Gangneung on February 22, 2018. / AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.