Gazdaság
Lyon, 2016. június 22.
Orbán Viktor miniszterelnök (k) a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja harmadik fordulójának Magyarország – Portugália mérkőzése kezdetén a lyoni stadionban 2016. június 22-én. (MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

Futballtámogatással csökkenthetik a bankadót a pénzintézetek

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2017. 05. 04. 17:06

Korábban a témában:

Kiszélesítené az adótörvény-tervezet a látvány-csapatsportok támogatásának adókedvezményét. Az újdonság az lenne, hogy jövőre a bankadóalanyok is csökkenthetnék a fizetendőt (a pénzügyi szervezetek különadójának összegét), legfeljebb 50 százalékkal. Feltételt azért szabnak a sportcélú támogatásokhoz.

  • Kedvezményezett célnak minősülne például az amatőr sportszervezetek és az utánpótlás-nevelés támogatása, feltéve, hogy kizárólag hivatásos sportolót nem foglalkoztató amatőr sportszervezetekről és közhasznú alapítványokról van szó.
  • A sportinfrastruktúrához kapcsolódó támogatásnál pedig csak a korlátozott mértékű gazdasági célú létesítmények támogatása minősülhet kedvezményezett célnak.

A bankok oldaláról nézve a kedvezmény feltétele, hogy az adózó a tao-törvény szerinti adókedvezményre legyen jogosult, azonban azt a társasági adó terhére ne érvényesítse. Azt is kikötik továbbá, hogy az adóvisszatartás formájában bankadóból lehívott összeg vonatkozásában társaságiadó-kedvezményre az adózó a továbbiakban nem lesz jogosult. (Vagyis kizárják a kétszeres érvényesítés lehetőségét.).

Ennek azért van jelentősége, mert a vállalkozások egyébként leírhatják a támogatás összegét tao-alapjukból, majd a csökkentett adóalapból még a támogatás mértékével megegyező adókedvezményt is igénybe vehetnek.

A kedvezmény igénybevételének további feltétele, hogy az adózó a korábban keletkező adóelőnyt késedelmi pótlékkal növelten bevallja és befizesse. Ha pedig eddig nem keletkezett adóelőnye, akkor az ne is jöjjön létre.

A pénzügyi szervezetek különadójából a kedvezményt már a 2017-es adóévre is lehetne érvényesíteni, amennyiben megszavazzák a javaslatot. Ebben az esetben a már benyújtott adóbevallást idén szeptember 10-ig lehet pótlékmentesen helyesbíteni, önellenőrzéssel.

Tavaly írtunk róla, hogy a kormány titkosította, melyik cég mennyivel és milyen kulturális. és sportlétesítményt támogat a tao-ból. A 24.hu azt is kiderítette, hogy irdatlan pénzt, 415 milliárd forintot öltek bele eddig Orbán Viktorék a látvány-csapatsportokba.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.