Gazdaság

Futballtámogatással csökkenthetik a bankadót a pénzintézetek

Kiszélesítené az adótörvény-tervezet a látvány-csapatsportok támogatásának adókedvezményét. Az újdonság az lenne, hogy jövőre a bankadóalanyok is csökkenthetnék a fizetendőt (a pénzügyi szervezetek különadójának összegét), legfeljebb 50 százalékkal. Feltételt azért szabnak a sportcélú támogatásokhoz.

  • Kedvezményezett célnak minősülne például az amatőr sportszervezetek és az utánpótlás-nevelés támogatása, feltéve, hogy kizárólag hivatásos sportolót nem foglalkoztató amatőr sportszervezetekről és közhasznú alapítványokról van szó.
  • A sportinfrastruktúrához kapcsolódó támogatásnál pedig csak a korlátozott mértékű gazdasági célú létesítmények támogatása minősülhet kedvezményezett célnak.

A bankok oldaláról nézve a kedvezmény feltétele, hogy az adózó a tao-törvény szerinti adókedvezményre legyen jogosult, azonban azt a társasági adó terhére ne érvényesítse. Azt is kikötik továbbá, hogy az adóvisszatartás formájában bankadóból lehívott összeg vonatkozásában társaságiadó-kedvezményre az adózó a továbbiakban nem lesz jogosult. (Vagyis kizárják a kétszeres érvényesítés lehetőségét.).

Ennek azért van jelentősége, mert a vállalkozások egyébként leírhatják a támogatás összegét tao-alapjukból, majd a csökkentett adóalapból még a támogatás mértékével megegyező adókedvezményt is igénybe vehetnek.

A kedvezmény igénybevételének további feltétele, hogy az adózó a korábban keletkező adóelőnyt késedelmi pótlékkal növelten bevallja és befizesse. Ha pedig eddig nem keletkezett adóelőnye, akkor az ne is jöjjön létre.

A pénzügyi szervezetek különadójából a kedvezményt már a 2017-es adóévre is lehetne érvényesíteni, amennyiben megszavazzák a javaslatot. Ebben az esetben a már benyújtott adóbevallást idén szeptember 10-ig lehet pótlékmentesen helyesbíteni, önellenőrzéssel.

Tavaly írtunk róla, hogy a kormány titkosította, melyik cég mennyivel és milyen kulturális. és sportlétesítményt támogat a tao-ból. A 24.hu azt is kiderítette, hogy irdatlan pénzt, 415 milliárd forintot öltek bele eddig Orbán Viktorék a látvány-csapatsportokba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik