Gazdaság

Aki eddig nem vett lakást Budapesten, az már inkább csak álmodozhat róla

Az Index országosan megnézte, hogy hogyan alakultak a lakásárak az átlagfizetésekhez képest. Emlékeztetnek: a Magyar Nemzeti Bank új lakáspiaci jelentése szerint több mint 50 százalékkal emelkedtek a lakásárak Budapesten az elmúlt két évben, országos átlagban mintegy 28 százalékos volt a növekedés, miközben a fővárosi panelek például 65 százalékkal drágultak ugyanezen időszak alatt. A fizetések viszont ennél kisebb mértékben nőttek.

Cikkükben a 2016-os átlagbérek alapján vizsgálták meg Budapest és négy megye (Vas megye, Bács-Kiskun megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) lakáspiaci helyzetét. A KSH és az Otthontérkép adatai alapján megpróbáltak utánaszámolni, hogy az adott év nettó helyi átlagbérei alapján hány évig tartott volna 2012 és 2016 között összeszedni egy átlagos 60 négyzetméteres lakás árát. Tehát ha semmi másra nem költ és teljesegészében félreteszi fizetését.

Szabolcsból Budapestre cuccolni? Álom!

Az adatok szerint 2012-höz képest tavalyra Budapesten a mezőnyből kiemelkedő mértékben nehezedett a lakásvétel, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is kicsit rosszabb lett a helyzet.

Budapesten másfélszeresére nőtt egy átlagos lakás árának összeszedésére fordítandó idő: 2012-ben még kicsivel több mint hét év volt, 2016-ban viszont már 10,5 év. Kicsit romlott a helyzet az ország egyik legszegényebb megyéjében, Szabolcs-Szatmár-Beregben, ahol 2012-ben még hét év lett volna összeszedni a megadott feltételek mellett a 60 négyzetméteres lakás árát, 2016-ban viszont már inkább hét és fél. Ráadásul lehetetlen vállalkozásnak tűnik szabolcsiként egy saját fővárosi lakásba költözni: több mint 20 évnyi szabolcsi átlagbér kellene ahhoz, hogy valaki vegyen belőle egy budapesti lakást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik