Gazdaság

Megállapodott Görögország az európai hitelezőkkel

Sikerült megegyezésre jutnia Görögországnak az európai hitelezőkkel a mentőcsomag következő részletének átutalásáról a Máltán folyó tárgyalásokon a dpa hírügynökség értesülése szerint.

A hírügynökséget tájékoztató forrás a költségvetési kiadások csökkentéséről és további reformokról megkötött “politikai kompromisszumként” jellemezte a létrejött megállapodást, ami lehetővé teszi az aktuális görög finanszírozási csomag esedékes második részletének az átutalását.

Mit jelent a kompromisszum?

Több hónapig tartó kemény munka eredményeként sikerült elérni, hogy a görög kormány elfogadja azokat a gazdasági intézkedéseket, amelyeket 2019-ben és 2020-ban kell megvalósítania.
Ahhoz, hogy a görög gazdaság versenyképesebbé váljon, a nemzetközi hitelezők egyebek között az kérték Athéntól, hogy

  • csökkentse tovább a nyugdíjakat és az adómentesség küszöbét, valamint
  • hajtson végre újabb deregulációkat az energia- és a munkaerőpiacon.

A nyugdíjrendszer és a jövedelemadózás reformjáért cserébe a hitelezők beleegyeztek abba, hogy a kormány növelje a szociális célú költségvetési kiadásokat, így például többet fordíthat a gyermekszegénység elleni küzdelemre, vagy éppen a lakhatásnak és a nyugdíjasok egészségügyi költségeinek támogatására.

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa, az Eurogroup elnöke a Málta fővárosában Vallettában tartott tanácskozás előtt bizakodásának adott hangot a felülvizsgálat eredményes lezárását illetően.

Intenzív egyeztetéseket folytattunk a görög hatóságokkal és az érintett intézményekkel a múlt héten. Erről fogom tájékoztatni a pénzügyminisztereket és utána beszámolok az elért eredményről – mondta.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter ennél óvatosabban fogalmazott még a tanácskozás előtt, de megerősítette a görög kormány és a hitelezők között a hitelcsomag következő részletének átutalásához szükséges intézkedésekről kialakult egyetértés tényét.

A nehezén túl vagyunk – fogalmazott.

A héten korábban Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök euróövezeti csúcstalálkozó összehívását helyezte kilátásba arra az esetre, ha nem sikerül megállapodásra jutni a támogatási részlet átutalásáról.

Görögországnak a júliusban esedékes törlesztési kötelezettségei finanszírozásához elengedhetetlenül szüksége lenne arra, hogy az Európai Stabilitási Mechanizmus átutalja a segélycsomag következő részletét. Görögország 2010 óta működik hitelezői támogatással. A jelenleg is folyamatban lévő harmadik, és egyben 86 milliárd eurós összegével a legnagyobb mentőcsomagból eddig 31,7 milliárd eurót utaltak át a hitelezők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik