Nagyvilág

A németek zöld utat adtak a görög mentőcsomagnak, a hollandokokn a világ szeme

gorogorszag(8d49442b-20dd-4fc8-bfa0-3d7234e51cd7)(210x140).jpg (Array)
gorogorszag(8d49442b-20dd-4fc8-bfa0-3d7234e51cd7)(210x140).jpg (Array)

Angela Merkel helyett Wolfgand Schäuble pénzügyminiszter ismertette a kormány álláspontját. A lapok már azt találgatják, miért.

A Bundestag rendkívüli ülésén a testület honlapján közölt adatok szerint 584 képviselő szavazott, közülük 453 támogatta, 113 elutasította a kormány indítványát, 18-an tartózkodtak. A döntés értelmében az Európai Stabilitási Mechanizmust (ESM) – az állandó euróövezeti válságkezelő rendszert – irányító szervezet kormányzótanácsában a Németországot képviselő Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter javasolhatja az ESM ügyvezető igazgatójának a 86 milliárd eurós görög hitelprogram elindítását.

A név szerinti szavazás eredménye alapján a konzervatív CDU/CSU pártszövetség frakciója ugyan túlnyomó többséggel támogatta a CDU elnöke, Angela Merkel vezette kormány indítványát, de tovább erősödött az ellenállás a Merkel-kabinet válságkezelő politikája ellen; a képviselőcsoport 63 tagja szavazott nemmel, míg egy hónappal ezelőtt, amikor a Bundestag arról döntött, hogy a kormány elkezdheti a tárgyalásokat a harmadik mentőprogramról, 60 konzervatív képviselő voksolt nemmel. Amikor pedig idén februárban a második mentőprogram meghosszabbításáról szavaztak, még csupán 29-en utasították el a kormány indítványát a CDU/CSU-frakcióból.

Merkel távolságot tart?

A szavazás előtt a kormány álláspontját az eddig követett gyakorlattal ellentétben nem Angela Merkel ismertette, hanem Wolfgang Schäuble. A Bild című lap szerint a kancellár azért nem szólalt fel, mert el akarja kerülni, hogy a görög válság 2010 óta húzódó ügye még inkább összekapcsolódjon személyével.

A többi frakcióban a várakozásoknak megfelelően alakult a szavazás eredménye; a konzervatívokkal kormányzó szociáldemokraták (SPD) és az ellenzéki Zöldek képviselői szinte kivétel nélkül mind igennel szavaztak, a Baloldal frakciójában pedig senki nem támogatta az új görög mentőprogram elindítását.

Az eurócsoport – az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa – az előző héten pénteken fogadta el a görög kormány és a nemzetközi hitelezők megállapodását a harmadik hitelcsomagról. A program elindításához hét euróövezeti tagállamban (Ausztria, Észtország, Hollandia, Lettország, Litvánia, Németország és Spanyolország) törvényhozási felhatalmazás is szükséges. Németország parlamentje utolsó előttiként adott hozzájárulást az új mentőcsomaghoz. A holland parlament – utolsóként – még szerdán szavaz az ügyben, és az eurócsoport már szerda este dönthet az első, 26 milliárd eurós részlet átutalásáról. Az államcsőd szélére sodródott Görögországnak nagy szüksége van a gyors segítségre, mert csütörtökön be kell fizetnie az Európai Központi Banknak egy korábbi hitel 3,4 milliárd eurós törlesztőrészletét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik