Gazdaság

Az egészségügy komoly forráshiánnyal küzd, bár lenne rá pénz

GazdaságTV
GazdaságTV

2017. 04. 06. 16:57

Az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index nevű szervezet által összeállított listán a magyarnál rosszabb egészségüggyel csak Lengyelország, Albánia, Bulgária, Montenegró és Románia rendelkezik. Egyik kiemelt probléma hazánkban a forráshiány. De mennyi pénzre lenne szükségünk?
Korábban a témában:

Európai viszonyban is és az OECD országok közt is le vagyunk maradva, ami az egészségügyet illeti. Egyik kiemelt probléma a forráshiány. Körülbelül a GDP 1%-a, azaz durván 350 milliárd forint. Az egyik megoldandó probléma a béremelés lenne. Idén valószínűsíthetően 100 milliárdot fordítanak erre a problémára, de Dózsa Csaba egészség-közgazdász véleménye szerint ezt követően legalább még két évig hasonló mértékű ráfordítás szükségeltetne, hogy közép-európai viszonylatban versenyképessé váljanak a fizetések. A forráshiány másik ága az eszköz és infrastruktúrának a leépültsége, mely erősen pótlásra szorul. A négy évvel ezelőtti államosítás következtében a forrás rendszeres biztosítása egyszerűen nincs biztosítva. Ez évente plusz 40-50 milliárd forintba kerülne, véli Dózsa Csaba.

Ezeken kívül pedig egyszeri beruházásra is szükség lenne, például a kórházak rendbetétele. Erre az illetékes szervektől szándék és terv legalább már van. Illetve nemcsak a felzárkóztatás, hanem az új technológiák bevezetése is forrásigénnyel jelentkeznek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.