Gazdaság

Az egészségügy komoly forráshiánnyal küzd, bár lenne rá pénz

Az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index nevű szervezet által összeállított listán a magyarnál rosszabb egészségüggyel csak Lengyelország, Albánia, Bulgária, Montenegró és Románia rendelkezik. Egyik kiemelt probléma hazánkban a forráshiány. De mennyi pénzre lenne szükségünk?

Európai viszonyban is és az OECD országok közt is le vagyunk maradva, ami az egészségügyet illeti. Egyik kiemelt probléma a forráshiány. Körülbelül a GDP 1%-a, azaz durván 350 milliárd forint. Az egyik megoldandó probléma a béremelés lenne. Idén valószínűsíthetően 100 milliárdot fordítanak erre a problémára, de Dózsa Csaba egészség-közgazdász véleménye szerint ezt követően legalább még két évig hasonló mértékű ráfordítás szükségeltetne, hogy közép-európai viszonylatban versenyképessé váljanak a fizetések. A forráshiány másik ága az eszköz és infrastruktúrának a leépültsége, mely erősen pótlásra szorul. A négy évvel ezelőtti államosítás következtében a forrás rendszeres biztosítása egyszerűen nincs biztosítva. Ez évente plusz 40-50 milliárd forintba kerülne, véli Dózsa Csaba.

Ezeken kívül pedig egyszeri beruházásra is szükség lenne, például a kórházak rendbetétele. Erre az illetékes szervektől szándék és terv legalább már van. Illetve nemcsak a felzárkóztatás, hanem az új technológiák bevezetése is forrásigénnyel jelentkeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik