Gazdaság
Hungary's prime Minister Viktor Orban signs the new Rome declaration with leaders of 27 European Union countries special during a summit of EU leaders to mark the 60th anniversary of the bloc's founding Treaty of Rome, on March 25, 2017 at Rome's Piazza del Campidoglio (Capitoline Hill).  
Against a backdrop of crises and in the absence of the departing Britain, the leaders signed a new Rome declaration, six decades after the six founding members signed the Treaty of Rome and gave birth to the European Economic Community.
 / AFP PHOTO / Tiziana FABI

Financial Times: Orbán józan hazafi szerepében tetszeleg

24.hu
24.hu

2017. 03. 28. 17:26

A londoni napilap a jogi határzár szigorításával foglalkozott egy keddi cikkében, olasz lapok a pedig a múlt szombati római EU-csúcstalálkozóval kapcsolatban írtak Magyarországról.
Korábban a témában:

A brit gazdasági-politikai napilap úgy fogalmazott, hogy a többi uniós tagállam a korábbi intézkedésekkel ellentétben ezúttal hallgatólagos beleegyezéssel fogadta a jogi határzárat szigorító, kedden életbe lépett magyar törvénymódosítást.

A cikkben kiemelték, hogy a 14 év feletti, kísérő nélküli gyerekek őrizetben tartását is lehetővé tévő módosítással tovább szigorították a magyar menekültügyi rendszert, amely már eddig is a legkeményebbnek számított Európában.

A lapban azt írták, hogy a szélsőjobboldal térnyerésének idején az európai vezetők enyhítették a keményvonalas magyar bevándorláspolitikát érő bírálataikat.

Eddig egyedül Svédország tiltakozott a törvény ellen, Morgan Johansson migrációügyi miniszter “egyfajta gulágok” építéséhez hasonlította az intézkedéseket.

Elemzők szerint a mérsékelt bírálatok azt a felismerést tükrözik, hogy keveset lehet nyerni Orbán Viktor kormányfő nyilvános fenyegetésével, aki azzal tudta bebetonozni a hatalmát Magyarországon, hogy a liberális elitek, a globális pénzügyi körök és az uniós bürokraták ellen harcoló józan hazafi szerepében tetszeleg

– olvasható a cikkben.

Orbán szerint viszont a reakciók új helyzetet tükröznek. Míg Magyarországot 2015-ben bírálták a menekültek elleni fellépése miatt, a magyar politika mostanra követendő példává vált – írta a Financial Times.

WARSAW, POLAND - MARCH 28 : Prime Minister of Hungary, Viktor Orban holds a joint press conference with Prime Minister of the Czech Republic, Bohuslav Sobotka, Prime Minister of Slovakia, Roberto Fico and Prime Minister of Poland, Beata Szydlo during the meeting of the Visegrad Group at the Chancellery of the Prime Minister of Poland in Warsaw, Poland on March 28, 2017.
 Omar Marques / Anadolu Agency
Fotó: Europress fotóügynökség

A La Repubblica című olasz balközép napilap kommentátora arról írt, hogy a római szerződések aláírásának 60. évfordulóján tartott európai uniós csúcstalálkozón leginkább a bátorság hiányzott.

A lap szerint “azután, ami egy idő óta Budapesten és Varsóban történik, furcsán hatott, hogy fenntartások nélkül elfogadták Magyarország és Lengyelország miniszterelnökének aláírását a nyilatkozaton, amely dokumentum azt igazolja, hogy az unió az emberi jogokra és a jogállamra épül”.

Egy másik cikkében az újság hangsúlyozza, hogy alig száradt meg a tinta a római nyilatkozaton, Európa máris megosztott a migráns kérdésben.

Miközben Ausztria is nemet mond az EU-n belüli áttelepítésekre, a magyar kényúr már elküldte világos üzenetét az uniós költségvetés újratárgyalásával kapcsolatban, amellyel a menekültek befogadását elutasító, de a brüsszeli strukturális forrásokat bőkezűen kihasználó országokra akarnak nyomást gyakorolni –

írta a La Repubblica.

A lap szerint Kovács Zoltán kormányszóvivő római sajtóbeszélgetésén azzal vádolta Olaszországot, hogy az áttelepítések kérdésében megzsarolta Magyarországot, nyomást gyakorolva a lázadozó kelet-európai partnerekre.

Az IlSole24Ore olasz gazdasági napilap úgy látja, hogy a római nyilatkozat aláírása sem csökkentette a törést az EU és a mozgásban levő Kelet-Európa, mindenekelőtt Brüsszel és Varsó között.

A cikk megjegyezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egyrészt határozott szerepet követel Budapest számára az európai közösségben, miközben a magyar “közéletre személyes politikáját és kormányzását kényszeríti rá. A lap szerint ebből ered az euroszkeptikus nézetek terjedése, másrészt az, hogy Magyarország autoriter vezetés irányába halad.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Bécs, 2018. január 13.
A legutóbbi választások nyomán az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciójával december közepén meglakult új osztrák kormány ellen tiltakoznak tüntetők Bécsben 2018. január 13-án. (MTI/EPA/Florian Wieser)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.