Gazdaság

Elkaszálják az LMP népszavazási kezdeményezéseit a paksi bővítésről

Kedden délután háromkor dönt az LMP népszavazási kezdeményezéséről a Nemzeti Választási Bizottság. A Népszava értesülései szerint

az NVB mind az öt népszavazási kezdeményezés hitelesítését megtagadja majd.

A lap információi szerint a bizottság már korábban egyértelművé tette, hogy nem engednek át Paks 2-re vonatkozó kérdést. Úgy tudják, azt a kérdést, hogy

Egyetért-e Ön azzal, hogy a jelenleg üzemelő atomerőművi blokkok kapacitásánál nagyobb összesített áramtermelő kapacitással Magyarországon atomerőművek ne legyenek üzembe helyezhetőek?

azért nem hitelesítik majd, mert az NVB elnöke szerint egyrészt tiltott tárgykört érint, másrészt nem felel meg a “népszavazási egyértelműség követelményének”.

Az

Egyetért-e Ön azzal, hogy a jelenleg üzemelő paksi atomerőművi blokkok leállását követően Magyarországon atomerőműben ne termeljenek áramot?

kérdés hitelesítését azért utasítja majd el a bizottság, mert ha Paks nem termel áramot akkor “a népszavazási kérdés alapján az atomerőművek, az abban meghatározott időpontot követően elvesztik ezt a funkciójukat, így értelmezhetetlenné válik” az idevágó jogszabály.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik