Gazdaság

Újabb pozíciót vesztett Matolcsy jobbkeze

Nagy Márton már nem felel a pénzügyi stabilitásért – szúrta ki a Magyar Közlöny pénteki számában a vg.hu.  A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke megmarad a hitelezésért és monetáris politikáért felelős alelnökként.

Múlt héten a 24.hu írta meg, hogy inog a jegybank szakmai irányítójaként számontartott Nagy Márton széke, és hogy előfordulhat, hogy Matolcsy György, az MNB elnöke elmozdítja tőzsdeelnöki pozíciójából. Informátoraink arról beszéltek, hogy megromlott a jegybankelnök és a korábbi jobbkezének tartott Nagy Márton alelnöknek a viszonya.  Hétfői cikkünk megjelenése után pár órával Nagy nevében adott ki egy közleményt az MNB, ebben az alelnök azt állította:

Matolcsy György bizalma irányomban továbbra is töretlen, a jegybanki szakmai munka folyamatos és eredményes, az ezzel kapcsolatos negatív állításokat pedig határozottan visszautasítom.

Mindössze két nappal később érkezett a hír: Nagy Márton lemondott a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnöki pozíciójáról. A jegybank 2015-ben lett a Budapesti Értéktőzsde többségi tulajdonosa, miután az addigi fő tulajdonostól, a bécsi tőzsdétől kicsit több mint 13 milliárd forintért megvette a részesedését.

A múlt hétfői cikkünkben előrevetítettük azt is, ami most bekövetkezett: vagyis hogy a pénzügyi stabilitási területnek is búcsút mondhat Nagy, ezt már akkor kész tényként kezelték a jegybankban.

Nagy Márton szakmai felemelkedéséről és karrierje friss döccenőiről bővebben itt olvashat.

Újabb pozíciót vesztett Matolcsy jobbkeze 1
Amikor még minden rendben volt Matolcsy és Nagy Márton között. Fotó: MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik