Gazdaság

Lázár: Paks II-ről igenis volt népszavazás

A Kormányinfón érdekesen közelítette meg az LMP népszavazási kezdeményezését Lázár János.

Szóba került a csütörtöki Kormányinfón az LMP népszavazási kezdeményezése Paks II-ről is. Lázár János odaszúrt egyet a kis pártoknak, akiknek láthatósági problémájuk van szerinte, például az LMP most nem is jutna be a parlamentbe egy választáson. Ez az LMP problémája, nem akarják értékelni kormányzatilag.

Az olimpiához hasonlóan itt is politikai ügyről van szó.

Politikai hasznot akart a Momentum és az LMP is. Az Igazságügyi Minisztérium értékelte az LMP kezdeményezéseit, amik kérdéseket vetnek fel. Kérdés, hogy költségvetési ügyben és nemzetközi szerződésről lehet-e népszavazást rendezni.

De hát volt már szavazás!

A nép már szavazott a paksi atomerőmű bővítéséről Lázár szerint: a 2014-es választásokon. Lázár emlékeztetett, hogy a kormány tiszta lapokkal játszott mindvégig (a titkosításokat valahogy nem említette). Több törvény is született, a parlamenten átmentek, az LMP is elmondhatta az álláspontját. A pénzügyi megállapodást az oroszokkal a választások után fogadták csak el, tehát volt alkalmuk a választóknak, hogy Paks II alapján döntsenek.

Az LMP-nek így is van joga népszavazást kezdeményezni, de az alaptörvényt és a vonatkozó jogszabályokat be kell tartani. Lázár tiszteletben tartja azokat az álláspontokat, amik a beruházás megtérüléséről szólnak. “Mi minden vita előtt nyitva álltunk” – mondta a Miniszterelnökség feje. 11 forint/kWh-ért állítja ma elő a paksi atomerőmű az áramot, és 36 forintot fizet az ember érte. A megújuló energiából táplálkozó Németországban 90 forint ugyanez.

A kérdés, hogy ha nem lesz atomerőmű, ki fogja az áramár támogatását megfizetni – fenyegetett Lázár. Ha Paks nincs, akkor nincs olcsó áram, vagy import. Az atomerőmű károsanyag-kibocsátása gyakorlatilag nulla is, klímapolitikailag is jó dolog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik