Gazdaság

Ferenc József idején született? Elveheti a földjét az állam

napszámos (Array)
napszámos (Array)
Több százezer telek tulajáról semmit sem tudni, sokan Petőfi évszázadában születtek. De a kormány nem hagyja parlagon e földeket.

Ingatlanok százezrei vannak elgazosodva tulajdonviták, nem világos tulajdonjogi viszonyok miatt Magyarországon. A kormány ezért összeszedi magát és nagyot lép a kérdésben – derült ki a Kormányinfón.

Lázár János Miniszterelnökségi miniszter elmondta, 523 ezer ingatlannál hiányos a tulajdoni lap, nem tudni, ki a tulajdonos, 400 ezer feletti mezőgazdasági jellegű területnél szintén hasonló a helyzet. Sok olyan terület van, ahol a tulajnak csak a neve és a születési dátuma van feltüntetve, sokan a 19. században születtek, tehát elvileg már nem is élnek.

A kormány azt kéri, hogy az Országgyűlés mondja ki azt, hogy azon nyilvántartási bejegyzések esetén, ahol a születési év régebbi, mint 115 év, ott hirdetményt fog feladni a járási hivatal. Ha nem találják meg a tulajt, az állam lesz a tulajdonos (mivel a legöregebb magyar állampolgár most 111 éves). Az örökösöket is keresik majd, póthagyatéki eljárások jöhetnek, ha ez se vezet eredményre, az állam nevére írják a telkeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik