Gazdaság

Csak kevesek kiváltsága a földvásárlás, de ők legalább óriásit nyernek

termofold(960x640).jpg (Array)
termofold(960x640).jpg (Array)

Nem igazolta a földárak csökkenéséről szóló korábbi félelmeket a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) napokban kiadott statisztikája, hiszen a bérleti díjak és a földadásvétel árai növekedtek 2014-ben – írja a vg.hu. A tavaly május elseje óta élő jogszabály leszűkíti azoknak a körét, akik állami földet szerezhetnek: egyhektárnyi területet bárki megvehet, azonban a valódi lehetőség csak a helyben lakó, igazolt földműves minősítéssel rendelkező vevőknek elérhető.

A KSH jelentése szerint  2014-ben a mezőgazdasági termőföldárak – a megelőző két év 12,8, majd 8,2 százalékos növekedése után – átlagosan 15 százalékkal voltak magasabbak az előző évhez képest. A legjelentősebb művelési ág, a szántó ára 16 százalékkal nőtt, így egy hektár szántóföld átlagára 2014-ben 884 600 forint volt.

2014-ben a többi művelési ág esetében is 10 százalék felett nőttek az árak az előző évhez képest. Legkisebb mértékben az erdőterületek ára emelkedett, de itt is 12 százalékos a bővülés. A gyep és a gyümölcsös területek ára 13, a szőlőterületeké 15 százalékkal lett magasabb. A cikk hozzáteszi: a föld azért is jó befektetés, mert az elmúlt években nem csupán az ára, hanem az általa beszedhető bérleti díj is emelkedett. Tavaly a szántók éves és átlagos bérleti díja 5,2 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Az állami földek megvásárlásához kínált elképesztően kedvező állami hitelről korábban itt írtunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik