Gazdaság

LMP: a kormány az út szélén hagyja a munkaképtelen embereket

Az LMP közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy az írásbeli kérdésükre adott NGM-es válasz szerint a kormány egyszerűen elkezdte máshogy értelmezni a szociális törvényt: mostantól az egészségügyi okból munkaképtelen emberek önhibájukból munkanélkülinek minősülnek, így már kizárhatóvá válnak a rendszerből, és megfoszthatók egyetlen jövedelemforrásuktól. A kormány tízezrek cserbenhagyása árán akar közelebb kerülni ahhoz, hogy valóra váltsa Orbán Viktor teljes foglalkoztatottságról szőtt álmát.

Az NGM válasza szerint erre a szociális törvény újfajta értelmezése ad lehetőséget. Mostantól „nekik felróható okból” törölhetők a nyilvántartásból azok, akik az orvosi szakvélemény alapján nem tudják elvállalni a nekik felajánlott munkát. Mint a válaszból megtudták, az eredetileg ezeknek az embereknek szánt speciális közmunkaprogram se működik: ami volt, már lezárult, az országos kiterjesztés pedig elmaradt. Vagyis ezek a beteg, egészségkárosodott emberek nemhogy nem kapnak speciális közmunkát, még a segélyt is megvonják tőlük.Az LMP szerint véget kell vetni az orbáni ámokfutásnak: az emberek nem akarnak ilyen áron teljes foglalkoztatottságot. Az embertelen gyakorlat azonnali felfüggesztését várják a kormánytól és törvényjavaslatot nyújtanak be az egyértelmű törvényi szabályozás érdekében – ígérik.

Tavaly nyáron kezdődött

Az LMP hívta fel a figyelmet elsőként arra, hogy egy tavaly nyári kormányhatározat alapján a munkaügyi hivatalok megkezdték az egészségügyi okból nem foglalkoztatható álláskeresők munkaügyi nyilvántartásból való törlését. Minderre azért került sor, mert Orbán Viktor teljes foglalkoztatást akar, ehhez viszont lejjebb kell vinni az álláskeresők számát.

A Belügyminisztérium ezért nyomás alá helyezte a munkaügyi hivatalokat, hogy tüntessék el a még meglevő álláskeresőket a rendszerből: aki egészségügyi okból közmunkára is alkalmatlan, azt egyszerűen töröljék a nyilvántartásból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik