Gazdaság
Image: 72973831, Konfliktus helyzet alakult ki a gyöngyöspatai romák és a magát Véderőnek nevezett mozgalom tagjai között. A szervezet tábort nyitott és katonai alapismereteket oktatott volna nem messze a romák lakta településrésztől. A romák eközben takarítják a pataksort a Föld Napja alkalmából, Place: Gyöngyöspata, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

LMP: a kormány az út szélén hagyja a munkaképtelen embereket

24.hu
24.hu

2017. 02. 14. 14:39

Korábban a témában:

Az LMP közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy az írásbeli kérdésükre adott NGM-es válasz szerint a kormány egyszerűen elkezdte máshogy értelmezni a szociális törvényt: mostantól az egészségügyi okból munkaképtelen emberek önhibájukból munkanélkülinek minősülnek, így már kizárhatóvá válnak a rendszerből, és megfoszthatók egyetlen jövedelemforrásuktól. A kormány tízezrek cserbenhagyása árán akar közelebb kerülni ahhoz, hogy valóra váltsa Orbán Viktor teljes foglalkoztatottságról szőtt álmát.

Az NGM válasza szerint erre a szociális törvény újfajta értelmezése ad lehetőséget. Mostantól „nekik felróható okból” törölhetők a nyilvántartásból azok, akik az orvosi szakvélemény alapján nem tudják elvállalni a nekik felajánlott munkát. Mint a válaszból megtudták, az eredetileg ezeknek az embereknek szánt speciális közmunkaprogram se működik: ami volt, már lezárult, az országos kiterjesztés pedig elmaradt. Vagyis ezek a beteg, egészségkárosodott emberek nemhogy nem kapnak speciális közmunkát, még a segélyt is megvonják tőlük.Az LMP szerint véget kell vetni az orbáni ámokfutásnak: az emberek nem akarnak ilyen áron teljes foglalkoztatottságot. Az embertelen gyakorlat azonnali felfüggesztését várják a kormánytól és törvényjavaslatot nyújtanak be az egyértelmű törvényi szabályozás érdekében – ígérik.

Tavaly nyáron kezdődött

Az LMP hívta fel a figyelmet elsőként arra, hogy egy tavaly nyári kormányhatározat alapján a munkaügyi hivatalok megkezdték az egészségügyi okból nem foglalkoztatható álláskeresők munkaügyi nyilvántartásból való törlését. Minderre azért került sor, mert Orbán Viktor teljes foglalkoztatást akar, ehhez viszont lejjebb kell vinni az álláskeresők számát.

A Belügyminisztérium ezért nyomás alá helyezte a munkaügyi hivatalokat, hogy tüntessék el a még meglevő álláskeresőket a rendszerből: aki egészségügyi okból közmunkára is alkalmatlan, azt egyszerűen töröljék a nyilvántartásból.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.