Gazdaság

Ukrajnában toboroz munkaerőt a kormány

Győr környékén már munkásszállókkal és egyebekkel készülnek a vendégmunkások fogadására, mert már annyira kevés a munkaerő a helyi fémipari cégeknél. Ezzel vezette fel az RTL Klub Híradója azt a riportját, ami szerint a kormány belevágott az ukrán munkaerő Magyarországra csábításába.

A kormány hivatalosan elzárkózott ugyan az EU-n kívüli munkavállalók befogadásától, de a vajdasági kárpátaljai magyarokat kivételként kezelték. A helyzet azonban megváltozott: a Közbeszerzési Értesítő alapján közölte az RTL, óriásplakátok és tévéreklámok tervezésével bíztak meg cégeket

az “ukrán állampolgárok hiányszakmákban történő foglalkoztatása” program keretében.

A Nemzeti Foglalkoztatási Alap kb. 82 millió forintja a fedezet. Nemcsak magyarok lakta településeken toboroznának a hirdetésekkel, hanem a teljesen ukrán, sőt részben oroszajkú Kijevben, Harkovban és Odesszában is. Erre azért lehet szükség, mert a mozgósítható kárpátaljai magyarok már Nyugat-Európában dolgoznak.

Kelet-Ukrajnában a háború miatt viszont van sok ember, aki nem tud dolgozni, de szeretne. Az építési vállalkozók szervezete szerint az otthoni fizetésük átlagosan két és félszeresét kaphatják meg az ukránok Magyarországon (ahogy a magyarok is nyugatabbra).

Az LMP nonszensznek tartja, hogy a magyarok kénytelenek elvándorolni, a helyükre pedig Ukrajnából vagy máshonnan kell munkaerőt hozni. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a cseheknél és lengyeleknél sokkal több az ukrán vendégmunkás, és a kormány célja alapból az, hogy megelőzze a munkaerőhiánnyal járó termeléskiesést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik