Gazdaság

A Bosch Hatvanban hozza létre új logisztikai központját

A közép-kelet-európai régió folyamatos növekedése, illetve a jelenlegi és a jövőbeni vásárlói igények kielégítése miatt a Bosch 2018-tól közép-kelet-európai logisztikai központot telepít Hatvanba, amivel 250 új munkahelyet teremt a régió munkavállalói számára. A vállalat a Hatvani Ipari Parkban bérel majd 62 ezer négyzetméteres területet a logisztikai központnak. Az ezzel kapcsolatos együttműködési megállapodást ma reggel írták alá a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

Közép-kelet-európai mintaprojekt a logisztika és az Ipar 4.0 terén

A cég évek óta dinamikus, töretlen fejlődést mutat a közép-kelet-európai térségben, de azt jóval korábban felismerte, hogy a jelenlegi telephelyeire szétosztott raktározási kapacitás és logisztikai erőforrás az elkövetkező évek során már vélhetően nem lesz képes az összes felmerülő ügyféligény megfelelő és korszerű kielégítésére. Azonban további helyi raktárak egyenkénti létrehozása helyett – összhangban az Ipar 4.0-s fejlesztések térnyerésével – egy központi raktárbázis létesítése mellett döntött.

Így a vállalat nem csak optimalizálni tudja, hanem új technológiai evolúciós szintre is emeli régiós tevékenységét, egyben fenn tudja tartani stabil növekedését is – írták közleményükben. A hatvani logisztikai központ átadása 2018 tavaszán várható, a létesítmény a cég több mint 800 telephelyet számláló logisztikai hálózatába kapcsolódik majd be.

Az elmúlt évek számos gazdaságélénkítő beruházásának köszönhetően Hatvan az ország és a régió egyik megkerülhetetlen ipari központjává vált. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy vállalatunk ebben hosszú évek óta kiemelt szerepet játszik – mondta az eseményen a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója, Wolfgang Stein.

Hatvani központ a régióban

A Hatvanba tervezett logisztikai központ a raktározás, valamint a be- és kiszállítás mellett a szinergiát mutató, különböző régiós folyamatok összekapcsolásával és összehangolásával foglalkozik majd. A létesítmény a régióba bejövő és onnan kimenő termékeket és nyersanyagokat egyaránt kezelni fogja.

Ezzel a projekttel a vállalat integrálni és harmonizálni tudja a térségbeli logisztikai tevékenységét, a hálózatba kapcsolt központ továbbá az ellátási láncban végbemenő folyamatok gyorsabb megvalósítását, hosszú távon pedig egy új üzleti modell kialakítását támogathatja.

A projekt létrehozásának egyik fontos tényezője a vállalat erőteljes Ipar 4.0 jelenléte, az új raktárbázis ugyanis egyúttal összekapcsolja majd az Ipar 4.0 berendezéseket, alkalmazásokat és folyamatokat. Ezzel ismét élen járunk a technológiai paradigmaváltásban, hiszen a hatvani projektben olyan, az Ipar 4.0 terület fejlődését reprezentáló megoldások kelnek életre, amik a nagyon magas szintű hatékonyságot és átláthatóságot támogatják. Ezek a 21. század felelős és tudatos vállalatvezetésének alapértékei, a fenntartható növekedés alappillérei – hangsúlyozta a magyarországi cégcsoport vezetője, Daniel Korioth.

A telephelyeiken megvalósított, sokrétű Ipar 4.0-s megoldások célja a gyártási és logisztikai folyamatok gyorsítása, valamint a termékek és a szolgáltatások biztonsági és minőségi színvonalának további emelése.

Ilyen technológia például a RFID (Radio Frequency Identification, rádiófrekvenciás azonosítás) alapú leltározás, a hatalmas adatmennyiségek felhőalapú tárolása és feldolgozása, de említik még például a hálózatba kapcsolt akkumulátoros csavarozókat is, amelyek centiméternyi pontossággal jelentik pozíciójukat a központi termelési rendszernek, amely ennek megfelelően adja meg az egyes szerszámoknak az adott feladatukhoz szükséges meghúzási nyomaték értékét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik