Kultúra

Ilyen lenne Bosch legnagyobb műve, a Gyönyörök kertje, ha ma készült volna el

A művészettörténet egyik legfontosabb alkotásának modern, mozgó verzióját látva nem is értjük, miért kellett erre a csodára egészen mostanáig várnunk.

A XV.-XVI. század fordulóján alkotott Hieronymus Bosch évszázadokra elfeledett művészete még ma, ötszáz év távlatából is megosztja az embereket, összetett alakokkal teli festményei pedig máig zavarba ejtik még a  művészettörténészeket is. Legismertebb műve, az 1500 körül befejezett, kétségkívül bizarr Gyönyörök kertje triptichon (hármas oltárkép, behajtható szárnyakkal – ide kattintva a teljes művet megnézheti) a Paradicsomot, a földi gyönyöröket és a Pokol kínjait ábrázolja, furcsa alakok és lények tucatjaival.

640px-the_garden_of_earthly_delights_by_bosch_high_resolution_2

A művész kulturális örökségéből idén a holland Breda egyik múzeumában, a MOTI-ban (Museum of the Image) New Delights címmel nyílt kiállítás, melynek apropóján a Studio Smack nevű kreatív ügynökség elkészítette az ikonikus festmény középső – a Gyönyörök kertje – táblájának modern, mozgó verzióját, amely szemernyivel sem lett közérthetőbb, mint a fél évezredes eredeti.

12932958_10154203611870864_6578953120708413480_n

A XXI. századi nyugati civilizáció álmait és mértéktelen kicsapongásait megtestesítő alakok nyüzsgését itt nézheti meg – érdemes teljes képernyőre kapcsolni:

Fotó: Wikimedia Commons

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:The_Garden_of_Earthly_Delights_by_Bosch_High_Resolution_2.jpg

Ajánlott videó

Olvasói sztorik