Gazdaság

Vért izzadnak, hogy mérnököt, operátort találjanak

Orbán alapkövet tesz le - Apollo Tyres (orbán viktor, apollo tyres, )
Orbán alapkövet tesz le - Apollo Tyres (orbán viktor, apollo tyres, )

A klasszikus álláshirdetéseket rég elfelejtettük, most már inkább lasszóval fogjuk vagy horgászbottal pecázgatjuk ki az embereket, s pávatáncot járunk, hogy ide tudjuk csábítani őket – a Népszabadságnak ezt mondta az egyik olyan fejvadász cég munkatársa, amelyet az Apollo Tyres bízott meg munkaerő-toborzással.

A gyöngyöshalászi üzem 146 milliárd forintba kerül, és ezer új munkahelyet jelent. Már ha lesz elég jelentkező – a fejvadászok ugyanis vért izzadnak, hogy mérnököt találjanak.

A lap szerint az „aláírási pénz” nem dívik, de pl. a frissen munkába állt mérnököknek általában egy évig havi 10-20 ezer forintos hűségpénzt fizet pluszban a munkaerő-kölcsönző minden a cégnél töltött hónap után. Ha pedig valaki beajánlja egy ismerősét valamilyen pozícióra, és az betölti az állást, az ajánló fejpénzt kap.

Harcolnak a munkásokért

A térségben nagy hiány van egyébként megfelelő, kvalifikált munkaerőből. Hatvan (Bosch) és Gyöngyöshalász Apollo Thyres) között pl. már most is éles a verseny a még hadra fogható betanított munkásokért.

A termelés derékhadának számító, négy műszakban dolgozó operátorok a Boschnál átlagosan 120 és 200 ezer forint között keresnek havonta, míg az Apollónál 160 ezer a kezdő bér, amihez még különféle juttatásokat – például ingyenes étkezést, külföldi betanulást – is ígérnek.

De így sem tolonganak a jelentkezők. Az ügyes, eszes és fiatal munkás e bér triplájáért inkább külföldre ment.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik