Gazdaság

Kirúgták a szakszervezet vezetőjét az FKF-től

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 01. 13. 21:21

A vállalat vezetője szerint törvénytelenül foglalkoztatták, a szakszervezeti szövetség brutális támadást emleget.
Korábban a témában:

Kirúgták a Fővárosi Közterület-fenntartótól a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezetének elnökét, miután nyilatkozott a Hír TV-nek – adta hírül a csatorna. Király Andráson munkahelyi értekezleten kérték számon a nyilatkozatot az elbocsátás előtt. Három másik kollégáját is elküldték, a hivatalos indoklás szerint azért, mert munkaszerződésük jogszabályba ütközik.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint brutális támadás érte a szakszervezeti mozgalmat, sztrájkot helyeztek kilátásba. Kordás László, a szervezet elnöke azt mondta:

bértárgyalások zajlanak, de nincs megállapodás, a vállalat pedig azt a megoldást választotta a szakszervezet ellen, hogy eltávolítja a delegációt.

Király szerint a szakszervezethez tartozó számítógépet is el akarták vinni, de ő ekkor rendőrt hívott, mert a gépen a szakszervezet könyvelése és a tagok személyes adatai is rajta vannak. Azt is elmondta, hogy ha a szerződése valóban jogszabályba ütközik, akkor erről a munkáltatónak egyeztetnie kellett volna. Azt is kifogásolta, hogy szakszervezeti vezetőként a felettes szervet sem értesítették.

Az FKF vezérigazgatója pénteken arról tájékoztatta a vállalat dolgozóit, hogy felülvizsgálta a szakszervezettel kötött megállapodásokat, amelyek szerinte az érdekképviseletet indokolatlanul és több esetben jogsértő módon juttatták előnyökhöz és bevételhez. „Az egyik ilyen juttatás megvonási intézkedésem az éves szinten 30 millió forintos FKF-es szakszervezeti támogatás megvonása volt, amely összeg felhasználásáról a mai napig nem kaptam részletes elszámolást a Szakszervezettől” – írta.

Azt is közölte, hogy a szakszervezeti titkárt és a három szakszervezeti koordinátort főállású, teljes munkaidős jogviszonnyal foglalkoztatta az FKF.

A munkaszerződésük alapján a munkavégzési kötelezettségüket, rendelkezésre állásukat kizárólag a Szakszervezet számára teljesítették, a munkabérüket pedig nem a tényleges foglalkoztató, a Szakszervezet, hanem az FKF Nonprofit Zrt. fizette

– magyarázta. A vezérigazgató szerint munkajogi szakvélemény állapította meg, hogy ezek a munkaszerződések szembemennek a Munka Törvénykönyvével.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.