Gazdaság

Quaestor: Az MNB leleplezhette volna a csalást

Egy szakértő szerint kizárt, hogy a jegybanknál nem tűntek fel a visszaélések.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) volt felügyelőbizottsági tagja a Magyar Nemzetben kizártnak nevezi, hogy a jegybanknál nem tűntek fel a Quaestora Buda-Cash és a Hungária Értékpapír Zrt.-nél történt visszaélések. Varga István szerint a jegybank informatikai bázisába az összes hazai bank tranzakciós adata befut, így különböző keresési módszerekkel felderíthetők a csalások.

A szakértő úgy véli, az MNB munkatársainak biztosan észlelniük kellett volna a visszaéléseket, csak nem tették meg a szükséges lépéseket. A jegybank korábbi tanulmánya is utal arra, hogy az állami intézmény a legapróbb részletekig átlátja a bankrendszer adatait, a hazai utalásokat több szempont alapján is követni tudták – tette hozzá.

A lap furcsállja, hogy egyik ügyben sem vetődött fel az MNB felelőssége. Quaestor-ügyben kedden kezdődik a büntetőper. A kár több mint 77 milliárd forint. Nemrég derült ki, hogy a külügyi tárca felügyelete alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. 9,3 milliárd forintot helyezett el a brókercégnél, a végül 3,8 milliárdra apadt összeget éppen a Quaestor-csőd napján kapta vissza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik