Gazdaság

Brüsszel kisegítette a magyar kormányt Brüsszel ellen

Paks II az uniós akadékoskodás miatt akadozik, például zavarta Brüsszelt, hogy pályáztatás nélkül építhetik az oroszok. Nem nagyon volt jó ellenérve a magyar kormánynak, de váratlan helyről jött a segítség.

Érdekes sztorit derített ki az Euractiv uniós ügyekkel foglalkozó portál a Paks II projektről. Azt írják, hogy épp egy eurokrata, Dominique Ristori, az energiaügyekért felelős főigazgatóság vezetője javasolt egy érvet Sonkodi Balázsnak, a Miniszterelnökség stratégiai ügyekért felelős államtitkárának, hogy elfogadtassa az Európai Bizottsággal, miért nem volt tender a projektnél.

Még 2014 januárjában írta alá a magyar kormány és az orosz Roszatom a paksi erőmű bővítéséről szóló szerződést. Az oroszok a projekt 80 százalékát, 10 milliárd eurót finanszíroznak hitelként. A következő év novemberében indított az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást a nyilvános tender hiánya miatt. A magyar kormány egy ideig azzal érvelt, hogy a Közüzemi irányelv miatt lehet eltérő eljárásban dönteni a kivitelezőről, de az EU ezt nem fogadja el.

Azt mondták, a magyar kormány nem tartotta tiszteletben az átláthatóság és megkülönböztetés tilalmának elvét.

Az Euractiv dokumentumai szerint Ristori azt mondta Sonkodinak, hogy a bizottság már jóváhagyta korábban a közbeszerzés elmaradását egy hasonló ügyben. Ez egy francia projekt volt, akkor a francia kormány műszaki kizárólagosságra hivatkozott. Ez azt jelenti, hogy csak egy cég képes a projekt kivitelezésére műszaki okokból. A magyar kormány aztán később pont ezt az érvet hozta fel az eljárásban.

(via Napi.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik