Nagyvilág

Körömszakadtáig védte Paks II-t a kormánybiztos

paks(2b178fa3-0497-4cc9-abf0-3bbccdd33d36)(430x286).jpg (Array)
paks(2b178fa3-0497-4cc9-abf0-3bbccdd33d36)(430x286).jpg (Array)
Minden feltételnek megfelel majd a paksi bővítés, nem forr fel a Duna, nem megy radioaktív felhő Ausztriába és az oroszokkal nem csak mi haverkodunk - nyugtatgatta az osztrákokat Aszódi Attila.

Szigorú uniós, magyar és nemzetközi előírásoknak megfelelően járnak el a paksi atomerőmű tervezéskor, ezért azt számos biztonsági rendszerrel látják el – mondta Aszódi Attila kormánybiztos a Die Presse osztrák napilap keddi számában.

Az atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos elmondta, a nagyon valószínűtlen, de súlyos következményekkel járó kihatásokat is végigvették a környezetterhelési tanulmányban. A Duna felmelegedéséről szóló vizsgálatok azt mutatják, hogy ez a folyó állat- és növényvilágát nem fogja veszélyeztetni.

Nem juthat radioaktív szenny Ausztriába

Az újságíró felvetésére, miszerint az osztrák környezetvédelmi minisztérium szerint aggasztó, hogy orosz technológiával készült atomerőmű épülhet Ausztria közelében, a kormánybiztos azt felelte, hogy ezek a kijelentések inkább az osztrák belpolitikának szólnak, és kevesebb közük van a bővítéshez. Elmondta, a hivatalos megbeszélések során nem hangzottak el ilyen érvek. Szerinte megalapozatlanok azok az állítások, hogy a környezetterhelési tanulmányban nem vették figyelembe, hogy radioaktív anyag juthat a környezetbe és így Ausztriába is.

Arra a kérdésre, hogy miért tér el Magyarország attól az uniós céltól, hogy az Oroszországtól való energiafüggését csökkentse, Aszódi azt válaszolta, német és osztrák cégek is együttműködnek Oroszországgal, a Roszatom 34 százalékos részesedésével pedig Finnországban épül atomerőmű. Elmondta, Oroszország energiatechnológia és energiaforrás szempontjából fontos partner nemcsak ma, hanem a jövőben is, és nem csak Magyarország számára.

Nincs vízenergiánk, marad az atom

Aszódi arról is beszélt, hogy Magyarországnak Ausztriához képest teljesen más adottságai vannak, pl. nem áll rendelkezésére vízenergia. Ezért van az országnak szüksége atomenergiára, hogy olcsón és megbízható módon tudjon áramot előállítani. Magyarországnak még így is nagy mennyiségben kell importálnia áramot – tette hozzá.

A kormánybiztos szerint az unió vizsgálja a Paks II. beruházást tiltott állami támogatás miatt, azonban az erőmű a piaci elvek szerint működik majd, tiltott támogatások nem lesznek. Szerinte az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar-orosz megállapodást, Oroszország alvállalkozókkal vesz részt az erőmű felépítésében. Erre szintén kiírták a pályázatot, amit már nagy érdeklődés övez különböző vállalatok, például az Alstom, a Siemens és a Rolls-Royce részéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik