Gazdaság

A Richter új piacokat szerzett a cariprazine-nak

24.hu
24.hu

2016. 08. 02. 08:53

Korábban a témában:

A Richter Gedeon Nyrt. és a Recordati kizárólagos licencmegállapodást írtak alá a cariprazine, egy innovatív atípusos antipszichotikum nyugat-európai régióban, valamint Algériában, Tunéziában és Törökországban történő forgalmazására – közölte a gyógyszeripari vállalat a tőzsde honlapján kedden.

A megállapodás értelmében, a szerződés aláírásakor teljesített mérföldkő kifizetés mellett a Recordati további mérföldkő kifizetéseket teljesít a termék engedélyezési eljárásának, valamint forgalomba hozatalának függvényében. Mindemellett a termék piaci bevezetését követően a Richter további forgalomhoz kötött jogdíj (royalty) bevételekre jogosult.

Átütő sikert hozott az új szer

A cariprazine kifejlesztése és az FDA általi engedélyezése magyarországi, sőt, közép- és kelet-európai viszonylatban is rendkívüli esemény. 15 év fejlesztői munka eredményeképpen válik majd kezelhetővé a skizofrénia negatív tünetegyüttese, amit eddig egy gyógyszer sem tudott. Ez komoly siker a magyar gyógyszergyártónak. Amerikában már márciusban piacra dobhatták az új fejlesztésű gyógyszert.

A Richternek 2015-ben remek éve volt, 54,06 milliárd forint konszolidált nettó nyereséget ért el, ami több mint duplája az előző évi 24,95 milliárdnak. A csoport árbevétele 365,22 milliárd forintot tett ki 2015-ben, 3,3 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A jelentős növekedés a 2015 harmadik negyedévében befolyt egyszeri mérföldkő bevételnek köszönhető, amelyet az Allergan fizetett a cariprazine amerikai forgalmazásának jóváhagyásával kapcsolatban. Emellett a magasabb forgalom és az alacsonyabb költségek is hozzájárultak a jó eredményhez.

A Richter – az egyik legnagyobb kelet-közép-európai gyógyszeripari vállalat, amely Nyugat-Európában is közvetlen piaci jelenlétet épített ki. A társaság termékpalettája szinte valamennyi fontos terápiás területet – nőgyógyászati, központi idegrendszeri, szív- és érrendszeri – felöleli.

Az 1926-ban alapított Recordati az Olasz Értéktőzsdén jegyzett nemzetközi gyógyszeripari vállalat, melynek mintegy 4 ezer alkalmazottja foglalkozik gyógyszerek kutatásával, fejlesztésével, gyártásával és értékesítésével. A milánói székhelyű Recordati a legnagyobb európai piacok mellett Oroszországban, egyéb közép- és kelet-európai országokban, Törökországban, Észak-Afrikában és az Egyesült Államokban van jelen.

Amerikában Vraylar márkanéven fut

A megállapodás értelmében a Richter a felelős az Európai Gyógyszerügyi Hatóság Gyermekgyógyászati Bizottsága (PDCO) által előírt pediátriai (gyermekgyógyászati) klinikai vizsgálat elvégzéséért, amelyet a Recordatival közösen finanszíroz.

A tájékoztatás szerint a Richter kutatói által felfedezett cariprazine értékesítési jogait az Egyesült Államokban és Kanadában az Allergan birtokolja. Azt követően, hogy a termék az Egyesült Államokban 2015 szeptemberében törzskönyvi engedélyt kapott, 2016 márciusában Vraylar márkanéven bevezették az Egyesült Államok piacára bipoláris mánia és skizofrénia kezelésére. Ugyancsak 2016 márciusában kezdte el az Európai Gyógyszerügyi Hatóság (EMA) a Richter cariprazine-ra vonatkozó forgalomba hozatali engedélyének értékelését skizofréniára.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.