Gazdaság

Jöhet a rendkívüli nyugdíjpénz 2017-ben

Jövőre 1,6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak– mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Idősek Tanácsa ülése után november végén. A kormány viszont 2017-ben a korábbinál gyorsabb gazdasági növekedésre számít, ez pedig magával hozza automatikusan az év végi egyszeri nyugdíjkifizetést, írja a Portfolio.

Eddig 3,1%-os GDP-növekedést jelzett előre a kormány a következő évre, most viszont már 4,1%-ra számít hivatalosan is.

A mostani törvények pedig arra kötelezik a kormányt, hogy

Ha a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedésének a tárgyévben várható mértéke a 3,5 százalékot meghaladja, és az államháztartás – a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott – tárgyévi egyenlegcélja várhatóan teljesül, a tárgyév novemberében nyugdíjprémiumot kell fizetni annak a személynek, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napján, valamint a tárgyév novemberében a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó vagy azzal a 6. § (4) bekezdése alapján egy tekintet alá eső ellátásban részesül.
A lap számításai szerint, ha abból indulunk ki, hogy a kormány 4,1%-os növekedéssel számol, akkor egy 120 ezer forintos átlagnyugdíj esetében 12 ezer forintos egyszeri nyugdíjprémiumot eredményez 2017 novemberében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik