Pénzügy

Nyugdíj: nem dől össze a világ, ha valaki nem tud fizetni

Ha nyugdíjcélú takarékoskodásban gondolkodunk, a Bankmonitor szerint az önkéntes nyugdíjpénztár lehet a legmegfelelőbb számunkra mivel egyfajta arany középutat kínálnak számunkra.

Miért mondják ezt? Mert a nyugdíjpénztárnál nem nekünk kell kezelni a befektetést, mint a nyesznél, a költségek pedig nem olyan magasak, mint a nyugdíjbiztosításnál.

Emellett az állami támogatást is igénybe tudjuk venni, úgy mint, a másik két terméknél, amennyiben van olyan jövedelmünk, ami után szja-t fizetünk. Ez annyit jelent, hogy minden befizetett forintunkat húsz fillér adó-visszatérítéssel toldja meg az állam (20%, maximum 150 ezer forint).

Rugalmas befizetés

Az önkéntes pénztáraknál akár havi 4-5 ezer forintos befizetéstől tagok lehetünk, amivel (ha kellő hosszú idő áll rendelkezésünkre) szép summa is összegyűjthető a nyugdíjas éveinkre. Például havi 5000 forint befizetése mellett 40 év után 7,4 millió forintunk lehet.

Ráadásul, ha időközben lehetőségünk nyílik magasabb összeget is befizetni, ez is gond nélkül megtehető, hiszen ezzel kapcsolatban a pénztárak nem szabnak meg semmilyen korlátozást.

Ugyanakkor nem muszáj ragaszkodnunk a havi rendszerességű fizetéshez sem, mert arra is lehetőség van, hogy a tagdíjat évente egy összegben, vagy egyéb gyakorisággal (például negyedévente) fizessük meg. Általánosságban az is elmondható, hogy annál kedvezőbbek a pénztár költségei (akár fél százaléknál is kevesebb lehet) minél nagyobb összeg fizetését tudjuk bevállalni.

De mi történik, ha nem tudunk fizetni?

A tapasztalatok alapján sokakat az ijeszt el az önkéntes nyugdíjpénztártól, hogy túl hosszú távra kell előre tervezni, miközben bizonytalan, hogy a vállalt havi tagdíjat egyáltalán be tudjuk-e mindig fizetni.

Ez azonban nem jelenthet akadályt, ugyanis ha nem teljesítjük a havi összegeket, a pénztárunk különösebb nem büntet. Annyi történhet, hogy a működési költségeket a minimális havi tagdíjnak megfelelő összegig (pénztáranként változik, általában 4-5 ezer forint) a befektetésünkön elért hozamból levonják.

Ebből a szempontból nagy előnyre tehetünk szert az önkéntes nyugdíjpénztárakkal egy nyugdíjbiztosításhoz képest. Ha kíváncsi, mekkorára, kattintson!

A tőkénk nem bánja, ha nem tudunk fizetni

Például ha a minimális befizetési limit 5000 forint, akkor átlagosan éves szinten 3800 forintot kellene fizetnünk a pénztárnak. Ennél jóval többet fizetünk ki egy bankszámla vezetéséért és a bankkártyákért. Ha azt vesszük, hogy 500 000 forintos vagyonunk már van, és a pénztár 1 százalékos hozamot ért el, akkor 5000 forintra lenne fedezet. Ebből fogja levonni az említett 3800 forintos összeget a pénztár.

Ergo a tőkénk nem fog csökkenni akkor sem, ha nem tudjuk fizetni a tagdíjat, viszont ha újra elkezdünk befizetni, akkor a hozamok mellett az állami adó-visszatérítéssel növelt összeggel gyarapodhat a számlánk.

A pénztártól kapott elszámolásokban persze szerepelni fog, hogy mennyi az elmaradás a vállalt befizetéshez képest (=tagdíjhátralék). A korábbiak fényében viszont ez nem akkora tragédia. Ajánlatos viszont ragaszkodni a vállalt befizetéshez, hiszen így tehetünk szert nagyobb nyugdíj-kiegészítésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik