Gazdaság
Customers queue to use an automated teller machine (ATM) outside a branch of Banca Monte dei Paschi di Siena SpA bank after the Italian vote on constitutional reform referendum in Rome, Italy, on Monday, Dec. 5, 2016. Banca Monte dei Paschi di Siena SpA shares seesawed on Monday after Prime Minister Matteo Renzis decision to resign added to uncertainty about the banks plans to raise as much as 5 billion euros ($5.3 billion) in capital by the end of the year. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images

Karácsonyra kiderülhet, eldől-e az olasz bankdominó

24.hu
24.hu

2016. 12. 19. 14:28

Borzasztó sok rossz hitele van az olasz Monte dei Paschinak, ezért most részvénykibocsátással próbálkozik. Ha nem sikerül elég tőkét bevonni, már csak az olasz állam segíthet.
Korábban a témában:

Olaszország harmadik legnagyobb bankja, a Monte dei Paschi hétfőn megnyitotta részvényjegyzési programját, az állami mentőcsomag elkerülésére tett utolsó kísérletként. Hétfő délelőtt 9-kor kezdődött el az új részvények jegyzése. Intézményi befektetőknek kínálták fel az új részvények 65 százalékát, a maradékot a jelenlegi részvényesek, illetve lakossági kisbefektetők jegyezhetik le.

Az intézményi befektetők számára csütörtök délután, a többiek számára szerdán zárul a jegyzési időszak. Korábbi bejelentés szerint a bank 1 és 24,9 euró között sávban határozta meg a kibocsátási célárat.

A banknak az év végéig 5 milliárd eurót kell összegyűjtenie, különben az Európai Központi Bank felfüggesztheti tevékenységét, ami jelentős bank- és politikai válságot robbanthatna ki Olaszországban.

A bank múlt héten pénteken megnyitotta lakossági kisbefektetői számára a kötvény-részvénycsere programot, ami a tőkeemelés egyik alapeleme. A kisbefektetők december 16-21. között válthatják át részvényre a tulajdonukban lévő 2,1 milliárd euró értékű alárendelt kötvényt. Emellett a Fresh 2008 néven ismert, egymilliárd euró értékű hibrid értékpapírok tulajdonosai is részt vehetnek a cserében.

A piacok nem bíznak abban, hogy sikerül elegendő mennyiségű tőkét gyűjteni magánforrásokból a nem fizető hitelek terhe alatt roskadozó banknak. A kudarc erős esélyét jelzi, hogy a milánói tőzsdén közel 10 százalékos mínuszban indult a kereskedés a Monte de Paschi részvényeivel. Kora délután 6,68 százalékos mínuszban, 19,28 eurón forgott a bank részvénye Milánóban.

A Monte dei Paschi, aminek árfolyama az év eleje óta több mint 80 százalékkal csökkent a milánói tőzsdén, évek óta hatalmas, immár 27,6 milliárd euró kétes adósságállománnyal küzd. 2014 óta két tőkeemelést hajtott végre, összesen 8 milliárd euró értékben, de a pénz javarésze már füstté vált.

Olasz lapok szerint a kormány kész 15 milliárd eurót pumpálni a legnehezebb helyzetben lévő bankokba, ha nem sikerül piaci forrásokból megszerezni a tőkeemeléshez szükséges pénzt. A Monte dei Paschi mellett a Banca Popolare di Vicenza, a Veneto Banca és a Banca Carige is állami pénzt kaphat. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.