Gazdaság

Világvége még nincs, de beleremeghet az EU az olasz voksba

Nagy a zűr Itáliában: stabil kormányra és bankmentésre is szükség van, különben köhögő üzemmódra kapcsolhat az eurózóna. Magyarország kimaradhat a haddelhaddból, maximum az exportból élő cégek okozhatnak problémát.

Nagy pofont kaptak (Ausztriában) és nagy pofont adtak (Olaszországban) a populisták a hétvégén. Az előbbi országban mindenki a szélsőjobbos államfőjelölt szoros győzelmére tett volna, de a Zöldek támogatta Alexander van der Bellen rácáfolt a rémületre és magabiztosan győzött.

Ezzel szemben Olaszországban bejött a papírforma, és elbuktak Matteo Renzi miniszterelnök reformtervei, amikhez a kormányfői poszton való maradását kötötte.

Már napokkal korábban ömlöttek a nemzetközi médiából a riasztások, hogy ha az alkotmánymódosítást nem szavazzák meg az olaszok, akkor a stabilitást jelentő Renzi távozhat.

Mi lesz most Olaszországgal, Európával, az eurózónával és persze Magyarországgal?

Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzője azt mondta a 24.hu-nak, hogy az ilyen típusú események megemelik a bizonytalanságot, ez pedig azért rossz, mert a jövőre vonatkozóan nehezen válnak megbecsülhetővé a gazdasági folyamatok.

Elmaradhatnak a beruházások, a háztartások pedig inkább megtakarítani fognak, mint fogyasztani.

Magyarország közvetett módon érintett: az eurózóna a legnagyobb gazdasági partnerünk. Ha az övezet jól teljesít, az felhúzza a magyar gazdaságot is, de ha rosszul, az lehúzza Magyarországot is. Az exportra termelő vállalatokon keresztül gyűrűzhet be először a bizonytalanság. Ha ezeknek a cégeknek nem megy jól, akkor elbocsáthatnak munkavállalókat, növekedhet a munkanélküliség, csökkenhet a fogyasztás.

Customers queue to use an automated teller machine (ATM) outside a branch of Banca Monte dei Paschi di Siena SpA bank after the Italian vote on constitutional reform referendum in Rome, Italy, on Monday, Dec. 5, 2016. Banca Monte dei Paschi di Siena SpA shares seesawed on Monday after Prime Minister Matteo Renzis decision to resign added to uncertainty about the banks plans to raise as much as 5 billion euros ($5.3 billion) in capital by the end of the year. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images

Ezzel párhuzamosan elromolhat a befektetői hangulat, nagyobb lehet a hozam- és árfolyam-ingadozás. Ezt minden feltörekvő deviza, így a forint is megérezné.

Már a Brexit is eléggé bizonytalanná tett mindent, és a brit helyzet még most sem kristálytiszta, hétfőn kezdte meg négynapos ülését a legfelsőbb bíróság, lesz-e a parlamentnek beleszólása a kilépési folyamatba. Mindenesetre Ürmössy szerint már csak azért sem indítják el a lisszaboni szerződés 50. cikkelyét a britek, mert meg akarják várni, hogy a német és francia választások után kik kerülnek hatalomra (az esetleges olasz előrehozott választásokról nem is beszélve). Az eurózóna jövője kérdőjeleződhet most meg, az biztos, vagy ahogy Ürmössy fogalmaz riasztó szavakkal: az a kérdés,

Olaszország lesz-e az új Görögország.

A piacok amúgy nyugodtak, a kezdeti riadalom után visszaálltak a számok a pénteki szintre. Tovább bonyolítja a helyzetet az is, hogy az Európai Központi Bankkal (EKB) szemben eddig az volt a várakozás, hogy érintetlenül hagyja a kamatot 2017 végéig. Ez a várakozás most megváltozott, elképzelhető egy vágás, ha az eurózónában cudarul alakulnak a dolgok.

Orbán fellélegezhet

Stefano Bottoni, az MTA Jelenkortörténet témacsoportjának tudományos főmunkatársa szerint akkor érintheti Magyarországot az olasz történet, ha új olasz kormány kerül hatalomra. A mostani Renzi-kabinet ugyanis rendkívül élesen támadta Orbán Viktor rendszerét, kifejezetten rosszak az olasz-magyar kapcsolatok.

Gazdaságilag rengeteg rémhír terjengett, amiket főleg a brit sajtó terjesztett. Olaszország azonban most nem fog összeomlani, a Monti-kormány megszorításai után aránylag jó állapotban van az olasz költségvetés. Az olasz bankok pedig a dettó gyengélkedő német bankok kezeiben vannak, na meg az EKB-éban.

Az olasz gazdaság még mindig a megszorítás spiráljában van, nincs fogyasztás, a nagy cégeket eladják.

Magyarországot szerinte nem érinti az olasz krach. Annyi hasonlóság van ott is, hogy a korábban Európa- és európárti olaszok már elfordultak, “óriási a csalódottság”. Így már az eurózóna-tagság elutasítása se számít tabunak. Az meg már csak hab a tortán, hogy mekkorák az észak-déli különbségek Olaszországban: a gazdag észak inkább a fejlett Nyugat része, sokkal inkább, mint a lassan balkáni szintre lesüllyedő dél. Nem is csoda, hogy itt a szavazók 83 százaléka elutasította Renzi terveit.

Dől a politikai dominó?

Az biztos, hogy a populista 5 Csillag Mozgalom és a bevándorlásellenes Északi Liga dörzsöli a tenyerét. Sergio Mattarella államfőnél pattog a labda, aki összetrombitálja a főbb pártokat, hogy gründoljanak egy kormányt. Matteo Renzi mellett – akinek a kormányzására mondtak a választók nemet az Independent szerint – tárgyal a Forza Italiát vezető Silvio Berlusconival (nem vicc), az ötcsillagos Beppe Grillóval és az északi-ligás Matteo Salvinivel.

Grillóék és az 5 Csillag célja azonban az előrehozott választás.

Szóval a független Mattarellán múlik, össze tud-e tákolni egy kormányt, vagy feloszlatja a parlamentet. A dolgot az is bonyolítja, hogy a választójogi reformon is komoly viták mennek. Ha most kineveznek kormányfőt, akkor Pier Carlo Padoan jelenlegi pénzügyminiszter lehet befutó (őt várnák el a pénzpiacok is), de Dario Franceschini kultúrminiszter és Carlo Calenda gazdaságfejlesztési miniszter neve is felmerült.

A következő olasz kormánynak ráadásul van egy égető feladata (na jó, a költségvetés elfogadásával együtt kettő), ami a mostani népszavazás után a körmükre éghet: meg kéne menteni a világ legrégibb bankját, a Banco Monte dei Paschi di Sienát, ami súlyos gondokkal küzd a kihelyezett, borzasztóan rossz hitelei miatt. Szóval Renzi utódjának el kell intéznie a Monte megmentését, ha nem akar krachot. Máskülönben jöhet a líra, az úgyis jobb volt Rómának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik