Nagyvilág
ROME, ITALY - DECEMBER 3: Italian Foreign Minister Paolo Gentiloni speaks during the Forum MED Mediterranean Dialogues summit in Rome, Italy, on December 3, 2016.

 Riccardo De Luca / Anadolu Agency

Bizalmat kapott a “fénymásolt” kormány

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 12. 14. 06:28

Gentiloni kabinetje lényegében azonos Renzi kormányával.

Bizalmat szavazott kedd este az olasz parlament alsóháza Paolo Gentiloni kijelölt miniszterelnök kormányának. A képviselőház 368 tagja biztosította támogatásáról a szociáldemokrata politikus, eddigi külügyminiszter új kabinetjét, amely lényegében azonos Matteo Renzi kormányával. 105 képviselő szavazott Gentiloni és kormánya kinevezése ellen.

Renzi azért nyújtotta be lemondását, mert a választók többsége népszavazáson utasította el az általa kezdeményezett alkotmánymódosítást. Az ellenzék éppen azért bírálta Gentilonit, mert gyakorlatilag “lefénymásolta” Renzi kormányát, amivel figyelmen kívül hagyta a választók akaratát. A Gentiloni-kormánynak még a szenátus bizalmát is meg kell kapnia, hogy hivatalba léphessen. A felsőház szerdán szavaz az új kormányról.

Az új olasz miniszterelnök előzőleg a képviselőházban elfogadhatatlannak nevezte, hogy az EU “túl toleráns” legyen a migránsok befogadásának terhét nem megosztó tagállamokkal. Gentiloni jelezte, az Európai Tanács csütörtöki ülésén

nem akar ünneprontó lenni, noha Európában az olasz migrációs politikát ünneprontónak értékelik. Mindenkit tisztelünk és nem  ünneprontók, de nem akarunk olyan ország lenni, mely egész Európa számára magára vállalja a migrációs áramlat terhét, annak  szükséges és megfelelő elosztása nélkül.

Hozzátette: elfogadhatatlan, hogy Európa túl szigorú legyen, ami a pénzügyi politika előírásainak tiszteletben tartását illeti, és túl toleráns azokkal szemben, amelyek nem osztják a migráció terhét. Paolo Gentiloni arra utalt, hogy korábban a római kormány rugalmasságot követelt Brüsszeltől az olasz államadóssággal szemben, mondván, Itália más tagállamok helyett vállalja a migrációval járó kötelezettségeket. Róma azzal fenyegetett, hogy megvétózza az EU jövő évi költségvetését, ha a visegrádi négyek nem veszik ki a részüket, végül Olaszország fenntartással fogadta el  költségvetési csomagot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. május 8.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter kezet fog az Országgyûlés plenáris ülésén 2017. május 8-án. Mögöttük Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetõje.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.