Gazdaság

Az EU még egyáltalán nem zárta le a paksi vizsgálatot

paksi-atomeromu(430x286).jpg (Array)
paksi-atomeromu(430x286).jpg (Array)

Októberben jött a hír, hogy Brüsszel rábólintott a paksi bővítésre, azonban úgy tűnik, vannak még tisztázásra váró kérdések az állami támogatás vizsgálatánál – hívta fel a figyelmet a Bruxinfo.hu.

Vannak még tisztázatlan kérdések

Még nem fejezte be az Európai Bizottság azt a vizsgálatot, amelynek célja annak megállapítása, hogy állami támogatásnak minősül-e a Paks2 atomerőmű-beruházás – jelentette ki szerdán az EU versenyjogi biztosa.

Magrethe Vestager hozzátette: első lépcsőben azt kell megállapítani, hogy a beruházás magába foglal-e állami támogatást, és ha igen, mekkora összegről van szó. Ha állami támogatásról van szó, akkor pedig felmerül a kompenzáció kérdése a piaci torzulások megelőzése végett. „Még nem végeztük el a vizsgálatot” – közölte egy újságírói kérdésre a biztos.

Nem lesz gyors

Egy következő kérdésre, ami a magyar kormánynak a dosszié gyors lezárására vonatkozó várakozásaira emlékeztetett, a biztos kicsit jobban kiteregette a lapjait. Először is emlékeztetett rá, hogy a Bizottság rengeteget tanult a több szempontból is hasonló brit atomerőmű-projekt, a Hinkley Point állami támogatásának vizsgálatából és magából a döntésből (“Többet tudunk, mint azelőtt”).

Ezzel összefüggésben előrevetítette, hogy részben éppen Hinkley Point miatt Paks ügyében kisebb mennyiségű papírmunkát kell majd végeznie a testületnek.

Még mindig van néhány olyan kérdés, aminek nem jártunk teljesen utána – húzta alá Margrethe Vestager, azt a benyomást keltve, hogy az állami támogatásról szóló döntés meghozatala még eltarthat egy darabig.

És még ha megkapja is Paks II. a zöld utat, akkor is ott van még Ausztria fenyegetése. A sógorok ugye azt ígérték, hogy ha a Biztosság áment mond a bővítésre, akkor ők az Európai Bíróságon fognak támadni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik