Gazdaság

A Balkánon vásárolhat be az OTP

Egy görög bank szabadulna meg a bolgár leányától, lecsaphat az OTP a koncra. 118 milliárd forint körüli összegbe kerülhet.

A görög National Bank os Greece eladná a bolgár leányát, a United Bulgarian Bankot (UBB), amire az OTP és a KBC is ajánlatot tett – írja a Portfolio. Az eladásról még idén döntés születhet, a befolyó pénzből a görög bank megerősítené tőkehelyzetét.

A görög bankok amúgy abban állapodtak meg a hatóságokkal, hogy csökkentik a régiós kitettségeiket, ezért válnak meg a balkáni leányvállalataiktól.

Az UBB Bulgária negyedik legnagyobb bankja, szeptember végén 1,32 milliárd leva (211 milliárd forint) volt a könyv szerinti értéke. A mérlegfőösszege 7,1 milliárd leva (1136 milliárd forint). Az OTP abban reménykedik, hogy 211 milliárdnál is kevesebb forintot kell majd kipengetnie a bankért.

A Portfolio számításai szerint kb. 118 milliárd forintba kerülhet a bank.

A nemrég az Axát megszerző OTP-nek van is a vételre elég pénze, mintegy 2380 milliárd forint a likviditási tartaléka. Az OTP jó nagy falatot nyelne le az UBB-vel, 10 százalékkal nőne a bankcsoport mérlegfőösszege. A lap szerint az OTP már így is elég erős Bulgáriában, inkább Horvátországban, Romániában vagy Szerbiában kéne terjeszkednie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik