Gazdaság

Az eseménydús november új BUX-csúcsot is hozott

Túl vagyunk a gyorsjelentési szezonon, mindhárom hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriában az ország adósbesorolása, javuló vállalati sztorik a BÉT-es blue chip-eknél. Szépet ment a BUX is novemberben, az új csúcs: 30.540 pont. Miró Józsefet kérdeztük a Bank Centerben.

Novemberben a legnagyobb forgalmú részvények vegyes teljesítményt nyújtottak, a hónap egyértelmű nyertese az MTELEKOM volt 5,8 százalékos emelkedéssel, míg az OTP árfolyama 0,7, a MOL-é 2,0 százalékkal került feljebb. A Richter a november 10-i történelmi csúcsát követően lefelé vette az irányt, és végül 2,5 százalékos csökkenéssel zárta a hónapot.

A BUX index november 10-i záróértéke 30 540 ponttal új csúcsot állított be, megdöntve ezzel a 2007-ben elért 30 118 pontos rekordját. Az index végül lényegében egyhelyben topogva 0,71 százalékos emelkedés mellett 30 014 ponton állapodott meg a hónap utolsó kereskedési napján.

Novemberben 210 milliárd forint értékben kötöttek üzleteket a befektetők a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvénypiacán, ami jelentős bővülés az októberi 156 milliárdos forgalomhoz képest, kismértékben azonban elmarad a tavalyi év azonos időszakától (216 milliárd forint). A napi átlag részvényforgalom mind a tavaly novemberi, mind az idén októberi értéket meghaladta: a 21 kereskedési napon a befektetők átlagosan 10 milliárd forint értékben kötöttek üzletet a BÉT-re bevezetett részvényekben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik