Gazdaság

Összesen 45 százalékos béremelést kérnek a volánosok

Nem kevesebb, mint 25 százalékos béremelést kérnek idén, s 2018-ban újabb 20-at a volánosok – tudatta az ágazatban dolgozókat képviselő Közúti Közlekedési Szakszervezet. A KKSZ szerint ugyanis csak így lehet megállítani az elvándorlást a szakmából, ahol jelenleg mintegy 18 ezren dolgoznak, de folyamatosan csökken a létszám.
Megfelelő bérek nélkül a Volán-társaságoknál nem lehet pótolni a karbantartókat és megoldani a már tragikusnak nevezhető buszvezetőhiányt, de még csak az elvándorlást sem lehet megállítani, amennyiben a munkáltató nem emeli kellő mértékben a béreket – szögezi le az érdekképviselet.

25+20 százalékos emelést kérnek a volánosok

A kellő mértéket az ágazatban dolgozókat képviselő szakszervezet 25 százalékban határozta meg – közölte Baranyai Zoltán, a KKSZ elnöke hozzátéve, hogy ez csak a jövő évi terv, a következő évre – 2018-ra – újabb emelést, akkor 20 százalékot kérnek. Ami magasabb mértékű emelés, mint amennyi pl. a bérminimumnál várható összességében.
Emlékeztetőül: a kormány az idei évre 15 százalékos minimálbér- és 25 százalékos bérminimum-emelést javasolt, jövőre pedig 8, illetve 12 százalékos emelést, amit a bértárgyalásokon elfogadtak a munkáltatók és munkavállalók érdekképviseletei. Így lett meg, mennyivel nőnek a legkisebb bérek. Bérajánlás azonban nem született – azaz a többi bérkategóriában “egyesével” kell kiharcolni az emelést.

Méltó ellenértéket!

A KKSZ szerint ez az a mérték, amellyel meg lehetne közelíteni azt a bért, amely méltó ellenértéke lenne a munkának, amit a Volánnál dolgozó sofőrök, szerelők és minden kiszolgáló személyzet végez. A Volán-társaságoknál jelenleg bruttó 250 ezer forint az átlagbér, ebben természetesen a jól fizetett menedzsment is benne van, a sofőrök egy részének, jelentős túlórával sem éri el a keresete a bruttó 180 ezret.  A buszvezetők átlagosan bruttó 240 ezer körüli bérért, a karbantartók pedig még kevesebbért dolgoznak éjjel, nappal, télen, nyáron, hétvégén és munkanapokon is.

Meg kell akadályozni a bértorlódást

A KKSZ a rendelkezésére álló információk alapján úgy látja, hogy az a minimálbér- és a szakmunkás bérminimum-emelési mérték, amelyet a kormány javasolt és a felek elfogadtak, kockázatos bértorlódást eredményez a szakmában. Ennek kezelésére a teljes munkavállalói kör számára béremelést kell végrehajtani, méghozzá olyan mértékűt, amely megegyezik a szakmunkás bérminimum emelésével – szögezte le Baranyai. Az elnök hozzátette: minderre azért is szükség van, mert a munkaerőpiacon, országrészektől függetlenül alacsonyabb szaktudást igénylő munkakörökben is megemelkedik a kereseti szint, amelynek elszívó hatását minden munkakörben érezni. Az elnök éppen ezért megjegyezte, hogy önmagában még a béremelés sem lesz elég ahhoz, hogy hosszú távon vonzó legyen a Volánnál dolgozni.
Nemcsak a volánosoknál okozhat problémát a bérek torlódása, hanem máshol is. Mint írtuk, durván egymásba csúszhatnak a fizetések. A közalkalmazottaknál azonban lehet, hogy megoldódik a probléma. Vannak, akik átlagos 10 százalékos emelést várnak a jövő évre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik