Üzleti tippek

Durván egymásba csúszhatnak a bérek jövőre

A minimálbér és a bérminimum emelése mintegy 1,2 millió embert érint. A többieknél azonban, akik nem ebbe a kategóriába tartoznak, nem biztos, hogy lesz emelés. Úgy tűnik, annak ellenére sem, hogy két számjegyűt béremelést emlegetnek átlagban.

Hatalmas bérfeszültségek alakulhatnak ki

Az Azénpénzem.hu diplomás olvasója például arról panaszkodott, hogy ő jövőre ugyanannyit fog keresni, mint a cégénél dolgozó szakmunkások. Más meg úgy tudja, 25 éves gyakorlattal pont annyi lesz a bére, mint egy szakmunkásé. Mint írtuk, a közalkalmazotti bértábla is rendesen összecsúszik, ha csak a kormány nem változtat.

A portál szerint területileg is élesedhet a bérfeszültség – a minimálbér és a bérminimum ugyanis országosan egységes, azonban a havi átlagjövedelem egyes megyékben nagyon alacsony (tavaly Szabolcsban 145 ezer forint volt pl.), amihez igen közel csúszhatnak jövőre a legkisebb bérek.

Azt is megemlítik, hogy felértékelődhetnek a szakképzések, hiszen jelentősen nő a minimálbér és a bérminimum (szakképesítéshez kötött minimálbér) közötti különbség, 2017-ben, és 2018-ban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik