Gazdaság

Orbán beült az idősek közé, ígér valamit

Tanácskoznak.

Orbán Viktor részvételével ülésezik az Idősek Tanácsa reggel óta az Országházban. A tanácskozáson számos, a nyugdíjasoknak kedvező javaslatot vitatnak meg a résztvevők – közölte Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. A terveket még szerdán a kormány is megtárgyalja az Emberi Erőforrások Minisztériumának előterjesztésében. Havasi Bertalan részleteket nem árult el, de a tanácskozáson minden bizonnyal téma a jövő évi nyugdíjemelés.

A kormány-előterjesztés tervezete szerint mindössze 0,9 százalékkal emelkednek a nyugdíjak és a különböző rokkantsági, fogyatékossági, rehabilitációs ellátások, amelyet már bejelentésekor bíráltak a nyugdíjasok. A 0,9 százalékos nyugdíjemelésben nincs meglepetés, a törvénynek megfelelően, a mérték megegyezik a korábban jövőre várt átlagos inflációval. A 0,9 százalékot Varga Mihály már áprilisban bejelentette. Éppen ez lehet a baj, az infláció ugyanis több elemző szerint jövőre növekedésnek indulhat.

A Magyar Nemzeti Bank 2017-re 2,3 százalékos inflációt jelzett, ami már komoly eltérés, a törvény szerint a nyugdíjakat is ahhoz kell igazítani. A kormánynak két lehetősége van. Újratárgyalja a büdzsét, már januártól gondoskodik a nagyobb nyugdíjról. Vagy jövő novemberben pótolja ki hiányzó összeget.

A 0,9 százalékos nyugdíjemelés megdöbbentette a Nyugdíjasok Országos Szövetségét.Elnöke felháborítónak nevezte, hogy a rendszerváltás utáni időszak legalacsonyabb nyugdíjemelését ígérte a kormány. A szövetség Varga Mihály bejelentését felháborítónak és értelmetlennek tartotta, mondván, 8 hónappal korábban lehetetlen számolni a hátralévő hónapok valóságos gazdasági, politikai folyamataival.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik