Gazdaság

Kimúlt a pónilóadó és a toronyadónak is annyi

póni (póni, )
póni (póni, )

Az önkormányzatok 2015 óta vethetnek ki viszonylag szabadon szinte bármire adót, amely lehetőséggel egyre többen élnek is – a kreatív ötletekből nincs hiány, hogy kipofozzák a büdzsét. Más kérdés, hogy valóban sikeresek-e az új adók.
A Magyar Nemzet ennek nézett utána.

Annyi a toronyadónak és a póniadónak

Összeállításukból kiderül, hogy Pilisjászfalu hiába próbálkozott a magas építményekre vonatkozó toronyadóval, amiből százmilliós bevételt reméltek. Ezzel egyébként a mobilszolgáltatókat célozták meg, de semennyi nem folyt be az új adóból az önkormányzathoz. Nem volt sikeres ez az adófajta Gamáson, Bodonhelyen, és Látrányban sem.

Pilisjászfalu bepróbálkozott a pónilóadóval is, de azt senki nem fizette be, és mivel az érintettek az ombudsmanhoz fordultak, inkább el is törölték az új adót.

A traktoradó és a mocsáradó nyerő lehet

Magyarlakon elég rosszak az utak, elsősorban a nehéz járművek miatt, és a javíttatást önkormányzati pénzből kellene megoldani. Ehhez teremtettek pár százezer forintos forrást a díjköteles behajtási engedéllyel, ami kvázi traktoradó.

Hasonló okból vetette ki a nádadót (vagy mocsáradót) Taktaharkány – ott a nádaratók gépei rongálják az utakat. Náluk több tízezer forint folyt be belőle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik