Gazdaság

EBRD: még több zöld beruházás kellene Magyarországnak is

zöldtárolás1 (zöldenergia, találmány, )
zöldtárolás1 (zöldenergia, találmány, )

Az uniós integráció elleni retorika hibás lépésekhez vezethet a kelet-közép-európai gazdaságokban – hangsúlyozta az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke a bank által rendezett konferencián csütörtökön, Budapesten.

Suma Chakrabarti elmondta: a régió különböző adottsággal rendelkező országai más-más válaszokat adhatnak a globális kihívásokra, azonban nagy szükség van továbbra is a tőkebefektetések vonzására és a növekedés eredményeinek társadalmilag igazságos elosztására.

Úgy vélte, a környezetbarát infrastruktúra-beruházások rendkívül kedvezően hatnak a gazdasági növekedésre. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) számításai szerint, ha egy százalékkal nő GDP-ben az infrastruktúra aránya, az átlagosan 1,5 százalékos GDP-növekedést eredményez 4 év alatt. Ez nagyon gyors megtérülés – jegyezte meg.

Kiemelte: ezekbe a technológiákba a következő évtizedben jelentősen nő a globális befektetések mennyisége, 2015-ben 5 százalékkal, csaknem 290 milliárd dollárra nőtt a megújuló energiába befektetett tőke nagysága.

Az EBRD elnöke kérésre azt is elmondta, hogy az EBRD kiáll a megújuló energiát használó technológiák mellett, és nem fektet be magas karbontartalmú, nem-környezetbarát technológiákba. Ezt az irányvonalat az EBRD részvényesei, a nemzeti kormányok határozták meg – tette hozzá.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik