Gazdaság
simor-andras(430x286)(1).jpg (simor andrás)

Simor András: a buborékok “egy napon kipukkannak”

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 08. 18. 08:01

A jegybankok kényszerpályára sodródtak.

 

A politika olyan kihívásokat varrt a nyakukba, amelyekkel nem nekik kellene megbirkózniuk – nyilatkozta a Figyelőnek Simor András. A Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) alelnöke szerint a gazdaság élénkítését a költségvetési politika eszközeivel kell kezelni. a kínálati oldal erősítésével, a monopol helyzetek letörésével, a vállalkozásokra nehezedő terhek levételével, a gazdasági szereplők közötti minél átláthatóbb és szabadabb verseny lehetővé tételével.

Mindezt nem merik, néhol nem is akarják megtenni, például azért, mert a hatalom birtokosainak éppenséggel a monopol helyzetek fenntartása, sőt szélesítése áll az érdekében. Amit most a jegybankokra kényszerítenek, az játék a tűzzel. Ha a következő időszakban a világgazdaság meghatározó gazdaságai ismét lassulnak, esetleg válsághelyzet áll elő, akkor a jegybankok nem lesznek képesek helyt állni. Most, a szemünk előtt fogy el minden muníciójuk, újabb kamatcsökkentéseket, további mennyiségi lazítást már nem lehet tőlük elvárni. A jegybanki beavatkozások miatt tulajdonképpen máris negatív kamatkörnyezet alakult ki szinte az egész fejlett világban.

A reálgazdaságok azonban ennek ellenére mégsem növekednek kellőképpen, a fejlett gazdaságok továbbra is ingatag lábakon állnak. Ami az elmúlt néhány évben a szinte nulla, néhol már a negatív kamatok hatására növekedett az nem más, mint a tőkepiacok árazása. A részvény-, a kötvény- és részben az ingatlanárak a csillagos egekbe szöktek. Buborékok képződtek a világgazdaság szempontjából meghatározó befektetési eszközök piacain. Márpedig ezeknek az a természetük, hogy egy napon kipukkannak – nyilatkozta Simor András.

 

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.