Belföld
paks(2b178fa3-0497-4cc9-abf0-3bbccdd33d36)(430x286).jpg (Array)

Az MVM Paks tagadja, hogy nukleáris balesetet kockáztattak, amikor a paksi fűtőelemeket kivitték Oroszországba

24.hu
24.hu

2016. 09. 27. 13:49

Korábban a témában:

Reggel a Népszabadság információi alapján mi is írtunk arról, hogy jogsértő módon szállíttathatta ki az Orbán-kormány a 2003-as paksi üzemzavarban megsérült fűtőelemeket Oroszországba, az Európai Bizottság ­emiatt indított vizsgálata a kötelezettségszegési eljárás megindítását megelőző pilot fázisban van.

Az MVM Paks közleményben reagált erre a hírre, azt írta, hogy a tokozott üzemanyag kazetták Oroszországba történő kiszállítása 2014-ben a legnagyobb körültekintéssel, teljesen biztonságosan és jogszerűen történt.

A Paksi Atomerőmű minden, a művelet veszélyességét felnagyító, a közvélemény megfélemlítésére vagy pánikkeltésre alkalmas hamis állítást határozottan visszautasít.

A sajtóban megjelent közlések kapcsán az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. újra megerősíti, hogy a tokozott üzemanyag elszállítása a magyar, az ukrán és az orosz hatóságok engedélyeinek megfelelően, továbbá az illetékes uniós ügynökség által előzetesen jóváhagyott szerződés feltételeivel összhangban történt meg. Az Európai Bizottság képviselői a tokozott üzemanyagot tartalmazó konténereket a kiszállítást megelőzően személyesen ellenőrizték és előírásszerűen plombálták.

A Paksi Atomerőmű kiemelt figyelmet fordít arra, hogy tevékenysége során mindenkor a vonatkozó jogszabályok és szerződések alapján járjon el, maximálisan betartsa a hatályos nemzetközi irányelveket, és mindenben megfeleljen a magyar nukleáris hatóság előírásainak. Több nemzetközi vizsgálat – így a Fukushima után elvégzett CBF (közismert nevén Stressz-teszt) – is igazolja, hogy a Paksi Atomerőmű világszínvonalon üzemelteti az erőművet. Az atomerőmű egyre javuló biztonsági mutatói és a termelési rekordok megerősítik, hogy nukleáris üzemben csak a biztonság maximális figyelembevételével lehet kiemelkedően termelni.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hands touching global connection and icon customer networking data exchanges on glitter bright lights colorful background
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.