Gazdaság

A magyaroknak tele a hócipőjük a rossz helyi utakkal

Az Ipsos felmérése szerint nálunk a legalacsonyabb az összes ország közül az infrastruktúrával való általános elégedettség, ezt a kérdést a magyarok mindössze 10 százaléka értékeli pozitívan. A nemzetközi átlagnak megfelelően, a magyarok fele (53%) szerint akad tennivaló a közlétesítmény-hálózatunkkal kapcsolatos szükségleteink jobb kielégítéséért. Ahogy világszerte összességében, nálunk is éppen 70 százaléknyian válaszolták, hogy a gazdaság fejlődéséhez létfontosságúak a beruházások ezen a területen.

Kérdezzenek meg minket!

Honfitársaink többsége (55%-a) szerint nagyobb súlyt kellene fektetni a nemzeti infrastrukturális projektekre. Ugyanakkor a hazai válaszadók mindössze 18 százaléka támogatná, hogy a kormány biztosítson kölcsönt a fejlettebb infrastrukturális hálózat kiépítésére, míg a külföldi tőke bevonásában a nemzetközi átlagnál (45%) is többen (57%) látnák a megoldást. Ha kicsit lassítja is a folyamatokat, 70 százaléknyian szeretnék, ha a tervekkel kapcsolatban meghallgatnák a helyi véleményeket – derül ki a nemzetközi felmérésből, amely 26 országban 18 517 válaszadó megkérdezésével készült.

Mivel vagyunk a legelégedetlenebbek? Az utakkal!

A konkrét területek közül a magyarok a közúthálózattal, a helyi utakkal a legkritikusabbak, mindössze 16 százaléknyian minősítik jónak (ezzel az utolsók vagyunk a mezőnyben), a vasúthálózatot a válaszadók 22% ítéli megfelelőnek – a nemzetközi átlagok 43 és 44%. Az autópályák, főutak állapotával kapcsolatban már jobb – bár az átlagtól jócskán elmarad – a hazai vélekedés, 44 százaléknyian elégedettek, míg a légi közlekedés lehetőségeivel 49%.

Az új építésű ingatlanokkal kapcsolatban a középmezőnyben végeztünk, a magyarok 39 százaléka szerint kielégítő az arányuk. Az árvízvédelemmel a globális átlagnál nagyobb, 42 százalékos elégedettség mutatkozik nálunk.

Az energiaellátás színvonalát viszont inkább alacsonynak minősítik a hazai válaszadók, 32% tartja jónak. A vízszolgáltatás, csatornázás megítélése a nemzetközi átlagot meghaladó, 63 százalékos. A szélessávú internet elérés 56 százalékos elégedettségnek örvend, ami a nemzetközi szinttel megegyező érték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik