Gazdaság

Kártalanítják a volt CBA-partner dolgozóit  

A Bérgarancia Alap lehet majd a megoldás a Palóc Nagykereskedelmi Kft. dolgozóinak.

Bezárta üzleteit, majd csődöt jelentett a Palóc Nagykereskedelmi Kft., csődgondnok állapítja meg, maradt-e a CBA korábbi franchise-partnereként működő, 80 boltot üzemeltető cégnek annyi pénze, amiből kifizethetné a közel 1300 dolgozó elmaradt bérét – írta Sneider Tamás. A Jobbik képviselője ezért Varga Mihályt kérdezte arról, mit tud tenni a kormány a családok megélhetését, létbiztonságát veszélyeztető helyzetben.

Milyen törvényes eszközei(k) vannak ilyen és ehhez hasonló esetek kezelésére?

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára azt írta, rendelkezésre állnak azok a pénzügyi eszközök, támogatások, amelyek a munkavállalók anyagi biztonságát garantálják és mielőbbi újbóli elhelyezkedésüket elősegítik.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat biztosítja azokat a támogatásokat, szolgáltatásokat, amelyek elősegíthetik az álláskeresők mielőbbi újrafoglalkoztatását. A munkaközvetítésen túl az álláskeresők képzésen vehetnek részt, a munkáltatók bértámogatást kaphatnak a foglalkoztatásukhoz.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya a bérgarancia alapból a Palóc Nagykereskedelmi Kft. felszámolásának megindulása után azonnal és maradéktalanul kártalanítja a volt dolgozókat.

A kormányhivatal folyamatos kapcsolatot tart a vállalat vezetőségével azért, hogy az érintett munkavállalók helyzete megnyugtatóan rendeződjön. A leépítésre kerülő dolgozókat tájékoztatják a szolgáltatási, képzési és támogatási lehetőségekről, az egyéni igények alapján személyre szabott tanácsadással, speciális tréningekkel segítik elhelyezkedésüket.

Néhány hete a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete jelezte, hogy a dolgozók közül van a aki már beadta a felmondását, van, aki kivár, és olyan is, aki táppénzen, GYES-en várja a fejleményeket. Mindannyiukban közös, hogy nem tudják, miből fizessék a számláikat, miből éljenek, amíg nem változik a helyzet?

Az érdekképviselet jogi segítséget ígért a dolgozóknak és már akkor jelezte, hogy a végső megoldás a bérgarancia alap lehet, amelyet az állam tart fenn az ilyen esetekre. Az eljárás végén abból mindenki megkapja jogos járandóságait, de ez hónapokig is eltarthat.

A Balassagyarmati Törvényszék szeptember 23-án rendelt el csődeljárást és a budapesti Pro Bonum Gazdaságszervező Kft.-t jelölte ki vagyonfelügyelőnek. A hitelezőknek 30 napon belül kell jelenteniük fennálló követeléseiket az adósnak és a vagyonfelügyelőnek. A végzés közzétételétől az adóst 120 napig fizetési moratórium illeti meg, de a csődtörvény alapján a fizetési haladék a munkabér-követelések kifizetése alól nem mentesíti a Palóc Nagykereskedelmi Kft.-t.

A Nógrád megye legnagyobb foglalkoztatójaként 1300 embert alkalmazó Palóc Nagykereskedelmi Kft. a CBA korábbi franchise-partnereként és regionális központjaként 80 boltot üzemeltetett a térségben, de az elmúlt három évet veszteséggel zárta. A vonatkozó, 2014-ben meghozott törvény értelmében 2017. január 1-je után be kell zárni azokat a boltokat, amelyek két egymást követő üzleti évben elért nettó árbevétele eléri a 15-15 milliárd forintot, de a mérleg szerinti eredménye nulla vagy negatív. A CBA Kereskedelmi Kft. kizárta hálózatából a Palóc Nagykereskedelmi Kft.-t, és kötelezte a céget, hogy boltjairól távolítsa el a hálózat által használt arculati elemeket, logókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik