Belföld

Az újságírókat éltette az amerikai nagykövet

Az újságírók szerepe azért nagyon fontos, mert a tudatlan gyűlölködők hőbörgését tudják ellensúlyozni, ezért nélkülözhetetlen a szólásszabadság az amerikai nagykövet szerint.

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének sajtónapi rendezvényén járt Colleen Bell amerikai nagykövet is, és hangzatos szavakat szólt az Origo riportja szerint. Ezt mondta például:

A szabad sajtó nem önmagában való cél, hanem eszköz a szabad társadalom elérésére.

Azt is mondta, a szólásszabadság csak addig terjedhet, amíg nem sérti mások jogait. Persze szerinte Amerikában se minden fenékig tejföl, a szabadságot sokan megnyirbálnák ott is. Véleménye szerint furcsának tűnhet, hogy Amerikában néha még a gyűlöletbeszédet is védik, holott sokszor konkrét – akár etnikai – csoportokat állítanak bűnbakként szembe másokkal a köpködők.

Fájdalmas látni, hogy ezek az eszmék az amerikai politikában még ma sem csupán a múlt részei. Nem tehetünk úgy, mintha ezek az eszmék nem lennének veszélyesek, a történelem ezt megmutatta ennek ellenjezőjét.

A sajtó szerepe ezért fontos, hogy a tudatlanságot és gyűlöletet ellensúlyozza, leleplezze azoknak a csődjét, akik fajgyűlölettel, idegengyűlölettel kampányolnak. Végül az újságírókat fényezte:

A munka még nem ért véget, a szólásszabadság nem végcél, hanem eszköz. Soha nem fogjuk megszüntetni a gyűlöletet, a félelmet és tudatlanságot az emberi társadalomból, és ez a kevésbé bátrakat elriaszthatja, de az újságírók nem ilyenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik