Közélet

Kitiltási botrány: milliárdokért kínálták az áfacsökkentést

Ahogyan megírtuk, idén áprilisban kezdődött a kitiltási botrány miatt indított vesztegetési per. Az amerikai Bunge étolajgyártó lobbistája 2014 májusában azt állította: kétmilliárd forintért elintézték volna a cégnek, hogy az étolaj áfáját 27-ről 5 százalékra csökkentsék, illetve hogy a cég egyik versenytársának áfaigénylését visszatartsák. Az Index cikke szerint pedig a bíróság kimondta, hogy T. Viktor nem csak úgy tett, mintha befolyásos ismerősei lennének.

T. közvetítő és bűnsegéd volt a történetben, és egy valódi 2 milliárdos korrupciós ajánlatot közvetített, ezért a Fővárosi Törvényszék nem jogerősen két év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Megbízóját a bíróság nem nevezte meg.

A bíróság szerint az ajánlat valóságtartalmát igazolja, hogy a vádlottal jó barátságban levő tanúnak nem volt oka hátrányos helyzetbe hozni, a vádlottak padjára ültetni T. Viktort. A bíró szerint Tábor ajánlata

olyan konkrétumokat tartalmazott, amelyre csak olyan személynek lehetett rálátása, aki ezzel a gazdasági szegmenssel tisztában van.

A törvénymódosítás drága dolog

T. szerint törvénymódosítással érték volna el a áfacsökkentést, így gyaníthatóan az összeg részben vezető beosztású hivatalos személyek megvesztegetésére kellett volna. A Bunge lobbistája állítja: a találkozó után tájékoztatta az ajánlatról az amerikai céget, ahol természetesen egyből visszautasították azt, majd szóltak viszont az amerikai nagykövetségnek, és elindult a bürokratikus folyamat, aminek a vége a kitiltási botrány lett.

Korábbi sajtóhírek már pedzegették,  hogy az amerikai kitiltáshoz annak van köze, hogy valaki egy korrupciós ajánlattal állt elő a Bungénél, az amerikaiak azonban hivatalosan nem közölték, milyen jellegű korrupciós ügy miatt tiltottak ki hat embert. A névsor szereplőiről több feltételezés is megjelent, ekkoriban már felmerült Heim Péternek, a Századvég Gazdaságkutató elnökének és Vida Ildikónak, a NAV azóta lemondott vezetőjének a neve is. Heim Péter nem cáfolta, hogy rajta lenne a listán, de sokáig azt mondta, hogy nem tud róla, Vida viszont elismerte, hogy több NAV-vezetővel együtt rajta van, a korrupciós ügyben való részvételt azonban mindketten tagadták.

Heim az ATV Szabad szemmel című műsorában arról beszélt: a rendőrség tanúként hallgatta meg, azonban nincs és nem is volt kapcsolatban sem a Bungéval, sem más amerikai céggel, T.-t sem ismeri. Az ügyészség is azon az állásponton volt, hogy T. nem ismerte Heim Pétert, nem állt kapcsolatban a Századvéggel, ennek mondott most ellent a bíróság nem jogerős ítéletével.

Az Index cikke szerint az ügyész súlyosbításért és letöltendő szabadságvesztésért fellebbezett, a védő pedig elsősorban felmentésért, illetve megalapozatlanságra hivatkozva a per hatályon kívül helyezéséért és új eljárás lefolytatásáért.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik