Gazdaság

Usain Bolt is megirigyelné a magyar gazdaság lendületét

Szeptemberben is 2 százalék fölött bővült a magyar gazdaság a Világgazdaság mutatószáma, a gyorsulási irányadó (GYIA) szerint.

A lap pénteki számában közölte, hogy a mutató alapján szeptemberben 2,4 százalékkal nőtt a magyar gazdaság, ami gyengébb teljesítmény az augusztusi 2,7 százaléknál, de arra utal, hogy a harmadik negyedévben is fennmaradt a tavaszi konjunktúra.

Az elemzés szerint viszont a GYIA tíz részindexéből hét visszahúzta a mutatószámot: a pénzügyi és reálgazdasági összetevők visszaestek.

A gazdaság motorja továbbra is a lakosság növekvő fogyasztása, amit a bérek növekedése és az alacsony infláció gerjeszt. A versenyszféra foglalkoztatásának erősödése szintén hozzájárul a gazdaság bővüléséhez. Ugyanakkor a háztartások még mindig nem akarnak túl sok hitelt felvenni: a fogyasztási hitelek állománya visszaesett, miközben az ipari termelés és az ipari megrendelések is csökkentek.

A lap szerint a harmadik negyedévben is az április és június között tapasztalt 2,6 százalékhoz hasonló ütemű bővülésre lehet számítani. Úgy vélik, a GDP növekedése az idén valószínűleg nem közelíti meg a 3 százalékot, erre több esély lesz jövőre. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik