Gazdaság

70 százalékos fizetésemelést ért el a melós egy év alatt

targonca(210x140)(1).jpg (Array)
targonca(210x140)(1).jpg (Array)

Egy év alatt hetven százalékkal nőtt a fizetése annak a targoncásnak, aki hét alkalommal váltott munkahelyet, miközben ki sem mozdult a győri ipari parkból. A dolgozónak úgy jött össze a bravúr, hogy a szomszédos riválisok egymás után csábították el, egyre többet ígérve neki – írta a Napi.hu Mezriczky László hr-szakember, az Ispiro Consulting Kft. ügyvezetője elmondása alapján. Így mire hetedszerre mozdult a targoncás, a havi bére majdnem háromnegyedével lett több mint az induláskor.

Abszurd helyzeteket szül a munkerőhiány

A lap szerint a kétkezi munkásokért folyó hajsza nem csak az ország nyugati felében produkál abszurd helyzeteket. Például egy Pest megyei, multinacionális hátterű termelőcég szenvedett attól, hogy a mellette lévő kereskedelmi elosztóközpont folyamatosan szipkázta el a dolgozóit. A helyzetet megelégelte a társaság és 40 százalékkal növelte az operátori szinten lévők fizetését. Ettől kezdve fordult a széljárás: a kereskedelmi cég 30-40 százalékos munkaerőhiánytól kezdett fuldokolni, mivel nagyon sok dolgozója hagyta ott, hogy a boldogulást inkább a szomszédnál keresse.

Ami legalább annyira fontos, mint a bér

Vagyis elég szélsőséges reakciókat szült a fizikai- és betanított munkaerő hiánya. Mint a példákból is látható, egyes cégek ad hoc béremelésekkel és toborzó hadjárattal igyekeznek vadászni alapvetően bárkit, de főként a konkurenseiknél dolgozó munkásokat. Más vállalatok viszont erőből reagálnak, s gyakorta túldolgoztatják az alkalmazottaikat. Szakértők szerint azonban eddig csak kevés termelővállalatnál ismerték fel, hogy a bizalmas munkahelyi légkör, az “emberi” bánásmód ugyanolyan sokat számít a dolgozók megszerzésében és megtartásában, mint a fizetésemelés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik