Gazdaság
Szamlafizetes-Raerunk-arra-meg(430x286)(3).jpg (fizetés, pénz, )

Ki marad itt éhbérért? Drasztikus béremelés vagy elvándorlás

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 09. 21. 11:31

Tudta? Egy magyar munkáltatónak jelenleg 2 forintjába kerül, hogy 1 forint fizetést adjon.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértők szerint egy lépésben és drasztikusan kellene csökkenteni a járulékokat ahhoz, hogy versenyképesek legyenek a magyar fizetések. Ha nem növekednek hamarosan a nettó bérek, még többen mehetnek külföldre, miközben már így is gondot okoz a munkaerőhiány.

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke szerint a gazdasági versenyképességet is rontja, hogy hazánk negyedik a béreket terhelő legmagasabb adókat, járulékokat összehasonlító, fejlett gazdaságokat összegző listán. A problémát érzékelték a döntéshozók, a nemzetgazdasági miniszter ezért jelentett be a minap a járulékcsökkentést.

Az ötlet jó, de még nem világos, hogy először a foglalkoztatottságot vagy a versenyképességet szeretnék-e növelni. Egy kisebb mértékű, többlépcsős csökkentés elodázná a versenyképesség elérésének időpontját is, kevésbé tervezhetővé tenné a beruházások forrásait. A lépésnek lesznek árnyoldalai is, vannak területek, ahova eleinte kevesebb pénz jut. Ezért szakmailag is meg kellene vitatni az elképzelést.

Zara László szerint ez azonban önmagában nem orvosolja a munkaerőhiányt, a megoldásához képzési, lakhatási, toborzási-szervezési megoldások is kellenek.

18,5 százalék

Ha teljesen megszüntetnék a munkavállalót terhelő 10 százalékos nyugdíj- és 8,5 százalékos egészségbiztosítási járulékot, akkor 18,5 százalékkal magasabb bért kapnának a munkavállalók, de Zara László szerint ezzel nem csökkennének a vállalkozók terhei, nem nőne a cégek versenyképessége, így több munkahely sem.

Ugyanakkor valószínűleg nem is csábítaná haza azokat, akik a magasabb bérek reményében hagyták el az országot, mert az átlagos uniós és magyar bérek közötti különbség meghaladja a 18,5 százalékot.

Ez a környező országokból sem vonzana hozzánk képzett munkaerőt, és a képzetlen munkaerőt igénylő mezőgazdaságban jelentkező hiányt sem oldaná meg, mert ott eddig is költség- és köztehermentesen, szürkén vagy feketén foglalkoztatták az embereket.

Zara László szerint inkább a foglalkoztatót terhelő járulékok (szociális hozzájárulási adó, szakképzési hozzájárulás) jelentős, legalább 10 százalékos csökkentésére lenne szükség, bár a mikrovállalkozásoknál még ennek sem lenne számottevő hatása, a kedvezmény mértéke nem volna elég egy-egy beruházás megvalósítására vagy új munkahelyek megteremtésére.

Két forint egy forintért

A jövedelmek fehérítéséhez Zsiday Viktor alapkezelő szerint egy lépésben és nagymértékben kell megvalósulnia a járulékcsökkentésnek. Mint mondta: nem okozna nagy bevételkiesést az államnak, ha csökkentené az önmagára fordított kiadásait.

Magyarországon a munkáltatónak jelenleg 2 forintjába kerül, hogy 1 forint fizetést adjon, ugyanez az arány az unióban körülbelül 1,3. Nem véletlen, hogy ennyi magyar ment külföldre, akik közül a legtöbben vissza sem jönnek.

Csődök jöhetnek?

Komoly gazdasági átrendeződés várható azoknál a kis- és közepes cégeknél. Azok tönkre fognak menni, amelyek nem tudják kifizetni a megemelt munkabéreket. Ezt már Parragh László a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint bár sokan csodafegyverként tekintenek a járulékcsökkentésre, az nem elég ahhoz, hogy érdemben nőjenek a régiós szinten is elmaradó magyar bérek.

Nem gondolom, hogy egy 2-3 százalékos bérnövekmény itt tartaná a magyar gazdaság munkavállalóinak elitjét. Ez ahhoz kevés. Ennél sokkal összetettebb a feladat, és mi azt állítjuk, hogy egy bérfelzárkóztatási program kell, amelynek egy fontos eleme a járulékcsökkentés, de emellett kell még egy csomó más elem is.

A béremelés visszahozza a fiatalokat

A bérek jelentős növekedése egy idő után visszahozza a külföldön dolgozó fiatalokat. Ezt is Parragh László mondta, csak az M1 aktuális csatornán. Az MKIK elnöke arra számít, hogy lesz bérfelzárkózás. Ennek fontos elemeként említette a hatékonyság növelését, a járulékok csökkentését, a bérek emelését.

Ha a magyar munkaadók azt szeretnék, hogy legyen munkaerő, akkor meg kell fizetniük, vagy nem fizetnek, de akkor tönkremennek.

Parragh a szakképzési rendszer átalakítását sikeresnek tartotta, de elismerte, kell még pár év, mire kijönnek az első diákok, akik az új rendszerben végezték tanulmányaikat. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy egyre kevesebb a gyerek, és a gimnáziumok elszívó hatása is szűkíti a szakképzésbe beiratkozók számát. Tíz év alatt csaknem százezerrel csökkent a szakképzésbe beiratkozók száma, viszont akik végeznek majd, azok el tudnak helyezkedni a piacon.

Az állam költ sokat magára

A nettó bérek mielőbbi növelésére azért van szükség, mert a magyarországi fizetések már a szlovákiai és a lengyelországi bérekkel sem versenyképesek, óriási a szakemberhiány szinte minden területen és főleg a munkaerő-piaci szempontból legfontosabb diplomások és szakmunkások hagyják el az országot. Korábban többen – nemcsak ellenzékiek – figyelmeztették a kormányt arra, hogy mennyire téves logika azt hinni, hogy az olcsó munkaerő nyereség az ország számára, Zsiday Viktor például úgy vélte, a magyar bürokrácián 1000 milliárd forintot meg lehetne spórolni, ami fedezne egy egyszeri, nagy járulékcsökkentést. A magyar állam sok pénzt szed be adó- és járulékbevételek formájában, mivel sokat költ magára az állam.

 

 

 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.