Gazdaság
minimálbér (Array)

Járulékcsökkentés: érdekes terv körvonalazódik

24.hu
24.hu

2016. 09. 16. 10:38

Korábban a témában:

Szeptember végén kezdődhetnek a tárgyalások a munkaadói, munkavállalói járulékcsökkentésről a kormány és az érdekképviseletek között. A megegyezés azonban nem lesz egyszerű, mivel a szakszervezetek inkább a munkavállalók költségeit, míg a munkaadók inkább saját járulékaikat csökkentenék.  Az bizonyos, hogy a dolgozó mindkét esetben jól jár.

A béremelés terhe lenne kisebb?

A Magyar Idők úgy tudja, arra van a legnagyobb esély, hogy a béremelésként odaadott többletpénz lenne járulékmentes vagy erre a bérrészre lenne alacsonyabb az elvonás. Tehát ha valakinek a bérét felemelik mondjuk bruttó 150 ezer forintról bruttó 200 ezer forintra, akkor erre az 50 ezer forintos különbözet után már ne kelljen egyik félnek sem járulékot fizetni, vagy a járulék mértéke legyen jóval alacsonyabb a különbözetnél. Ez a megoldás viszonylag kevéssé terhelné meg az egészségügyi és nyugdíjkasszát.

Szakszervezetek kontra munkáltatók

A Munkástanácsok elnöke azt sem tartja kizártnak, hogy első körben a hiányszakmákban, tehát a feldolgozóiparban, a mezőgazdaságban vagy a kereskedelemben vezessenek be könnyítéseket. Ez ugyanakkor legfeljebb ösztönzés lenne, elsősorban a cégeknek kellene bért emelniük, főként a nemzetközi, nagy tőkeerejű vállalkozásoknak. Viszont a minimálbér nagyobb arányú emelését is fontosnak tartanák.

A VOSZ elsősorban a munkaadói járulékok csökkentését szeretné, mivel a térségben nálunk kell a foglalkoztatás után az egyik legnagyobb terhet fizetniük a vállalkozásoknak. Hiszen

pl. a bruttó 111 ezer forintos minimálbérből a dolgozó nettó 73 815 forintot kap kézhez, miközben a munkáltatónak 142 635 forintba kerül összesen a foglalkoztatás.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.